Česko šetřilo plynem. Největší distributor GasNet loni vydělal o třetinu méně

Největší tuzemský distributor plynu loni snížil čistý zisk o více než třetinu na zhruba 1,9 miliardy korun.

Největší tuzemský distributor plynu loni snížil čistý zisk o více než třetinu na zhruba 1,9 miliardy korun. Zdroj: GasNet

Důvodem nižšího zisku je podle společnosti snížení spotřeby plynu kvůli teplejší zimě a úsporám koncových zákazníků.
2
Fotogalerie

Společnosti GasNet, vlastníkovi a provozovateli nejrozsáhlejší plynárenské distribuční sítě v zemi, se loni propadl čistý zisk o více než třetinu na zhruba 1,9 miliardy korun. Důvodem je pokles spotřeby plynu kvůli teplejší zimě a úsporám koncových zákazníků. Informace vyplývají z obchodního rejstříku.

GasNet působí na celém území Česka kromě Prahy, Jihočeského kraje a okresu Pelhřimov. Celkem provozuje plynárenskou distribuční síť o délce 65 tisíc kilometrů.

Obdobně jako zisk klesly loni i tržby podniku, a to z 15,6 miliardy na 14,4 miliardy korun. Příčinou je snížení objemu distribuovaného plynu ze zhruba 80 na 64,7 terawatthodin.

Jaké budou výsledky letos, nechce GasNet předjímat. Odborníci nicméně návrat původní úrovně spotřeby letos nečekají. „Stejně jako v předchozích letech bude letos spotřeba ovlivněna počasím a chováním na straně zákazníků,“ uvádí k prognózám expertů mluvčí společnosti Aleš Gregorovič. GasNet zároveň odpojil nižší jednotky tisíc neplatičů, což je však podle Gregoroviče číslo, které spadá do dlouhodobého průměru.

Odborníci se navíc shodují, že nižší spotřeba plynu může trvat i několik let. Úspory zákazníků jsou totiž jen částečným vysvětlením nižší spotřeby, druhým faktorem je skutečnost, že část firem i domácností přešla na jinou technologii, například na elektrické pece v průmyslu nebo na tepelná čerpadla u rodinných domů. Návrat k původním hodnotám tak poradenská firma EGÚ Brno očekává až ve střednědobém horizontu, někdy mezi lety 2025 až 2030. Zisk je přitom u GasNetu se spotřebou velmi úzce propojený, protože jde o vysoce regulovaný sektor.

Zadlužení firmy přitom není malé. Dlouhodobé závazky GasNetu činí 44,2 miliardy korun, což je více než pětinásobek loňského provozního zisku EBITDA. Firma však tento poměr nepovažuje za problematický. „Míra zadlužení plně odpovídá povaze našeho podnikání a není nad obvyklé poměry. Společnost je regulovaným subjektem, což znamená, že ceny za naše služby jsou stanoveny Energetickým regulačním úřadem,“ říká Gregorovič.

„Jako odpovědná firma každý rok investujeme miliardy korun do zvýšení bezpečnosti, spolehlivosti a modernizace infrastruktury a tyto investice hradíme nejen z vlastních zdrojů, ale i pomocí cizího kapitálu,“ dodává.

S tím souhlasí expert na fúze a akvizice poradenské společnosti Moore CZ Petr Kymlička. „Ačkoli struktura bilance společnosti GasNet vykazuje na první pohled relativně nízký podíl vlastního kapitálu – pod úrovní obvyklých hodnot infrastrukturních firem – více než polovinu bilanční sumy tvoří dlouhodobé a krátkodobé závazky vůči ovládající osobě,“ poukazuje Kymlička.

GasNet navíc patří do portfolia globálně působící investiční skupiny Macquarie. Její ekonomická síla je podle něj jednak zárukou dlouhodobé finanční stability, jednak příležitostí, jak nahradit relativně drahé bankovní úvěry půjčkami ve skupině, aniž je třeba zastavovat majetek nebo jinak omezovat aktivity. 

Stoprocentním vlastníkem skupiny GasNet je konsorcium investorů vedené společností Macquarie Asset Management, do nějž patří British Columbia Investment Management Corporation a Allianz Capital Partners zastupující pojišťovací společnosti skupiny Allianz.

V Česku působí tři provozovatelé plynových distribučních soustav. Společnost EG.D pokrývá Jihočeský kraj a Pražská plynárenská Distribuce hlavní město.