Dotace na výstavbu nájemních bytů budou čerpat nejen obce. Dosáhnou na ně i spolky nebo developeři

Nájemné podle rezortu pro místní rozvoj meziročně vzrostlo v Praze o 21 až 27 procent.

Nájemné podle rezortu pro místní rozvoj meziročně vzrostlo v Praze o 21 až 27 procent. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Kvůli vysokým cenám bytů i drahým hypotékám stoupá zájem Čechů o nájemní bydlení. Stát chce pomoci s nedostatkem nájemních bytů dotací, v rámci které se má letos na výstavbu rozdělit 800 milionů korun. Vláda se nově rozhodla tolik neomezovat okruh žadatelů, kromě obcí tak na dotaci a výhodné úvěry mohou dosáhnout i soukromí investoři.

Obce mohou letos vyčerpat až půl miliardy korun, zbývajících 300 milionů korun budou moci získat další právnické osoby. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) zmínil například spolky nebo charity, vyloučeni ovšem nejsou ani developeři. „Obce budou mít prospěch i z projektů, na které získá podporu soukromý investor. V takovém případě budou moci samosprávy určit, komu se pronajme nejméně čtvrtina bytů. Podobnou spolupráci obcí a soukromého sektoru chceme do budoucna výrazně posílit,“ uvedl Bartoš. V dalších dvou letech rozdělí kabinet v programu Nájemní bydlení ještě miliardu korun.

Cílem dotace je podle ministerstva především podpořit zvýšení kapacit nájemního bydlení, které je podle něho finančně nedostupné. Současná situace je podle rezortu způsobená vysokými prodejními cenami bytů, jejich nedostatkem na trhu, vysokými úrokovými sazbami u hypoték, nárůstem cen energií i přílivem uprchlíků z Ukrajiny. Nájemné podle rezortu meziročně vzrostlo v Praze o 21 až 27 procent, v Brně okolo 20 procent a ve zbytku republiky okolo 16 procent. Přesto program počítá s tržním nájemným, byť ve výši „v místě obvyklém“ po dobu nejméně dvaceti let.

Stavitelé budou moci na 25 procent investice využít dotaci, na další část pak výhodný úvěr. Celkem tak lze zafinancovat až 90 procent výstavby. „V místech s vysokými tržními nájmy, kde bude mít investor vyšší výnosy, bude dotační složka přiměřeně nižší. Jedná se o návratný finanční nástroj – peníze se budou do systému postupně vracet a podpoří další výstavbu,“ věří ministerstvo. Obce budou smět byty nabízet lidem, kteří žádné nemovitosti nevlastní.

Na nájemní bydlení se nyní kromě obcí zaměřili i velcí developeři, kteří zejména v Praze stavějí velké projekty, které budou sloužit k dlouhodobému pronajímání. Ministerstvo financí vyjádřilo obavu, že dotační program povede k tomu, že developeři současné projekty vlastnického bydlení předělají na nájemní. Dotace podle rezortu narušují tržní prostředí. „S ohledem na délku výstavby nového bytového fondu je pravděpodobné, že veřejná podpora nezvýší výstavbu, nýbrž překlasifikuje část již plánovaných projektů pro účely nájemního bydlení,“ uvedl rezort při projednávání nařízení. Podle Hospodářské komory stačí peníze maximálně na 150 až 500 bytů ročně. Vláda se zavázala, že ke konci jejího volebního období bude v Česku vznikat o 10 tisíc nájemních bytů ročně více než na jejím začátku.

Sdružení místních samospráv se navíc domnívá, že program nebude atraktivní pro malé obce. „Dle návrhu lze předpokládat, že o podporu projeví zájem velké obce, a především statutární města. Naopak obce malé a venkovského charakteru, kde probíhá výstavba nemovitostí o několika bytových jednotkách, nebude podpora s ohledem na podmínky i zacílení neatraktivní,“ uvedlo sdružení.