Ranní check: Křetínský prodal podíl v Le Monde. Sudop koupil další IT firmu

Francouzský deník Le Monde

Francouzský deník Le Monde Zdroj: profimedia

Dobré ráno! Je 268. den roku, svátek má Zlata. V tento den v roce 1845 Pražané podali žádost o zavedení češtiny jako vyučovacího jazyka na pražských školách. Kladného stanoviska se dočkali o 16 let později. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ První snížení sazeb se blíží. Bankovní rada ČNB o něm může rozhodnout ještě letos

Již od loňského června drží Česká národní banka svou klíčovou úrokovou míru na sedmi procentech. Důvodem je snaha tlumit silné inflační tlaky v ekonomice. Na nadcházejícím středečním měnověpolitickém zasedání bankovní rady se s velkou pravděpodobností nic nezmění. Diskuze centrálních bankéřů v čele s guvernérem Alešem Michlem se však začne točit kolem načasování prvního snížení sazeb. K němu může dojít již v závěru letošního roku.

✅ Křetínského podíl v deníku Le Monde kupuje francouzský miliardář Niel

Podnikatel Daniel Křetínský odchází z francouzského deníku Le Monde. Podíl Křetínského společnosti International Media Invest (IMI) ve známém listu získala společnost NJJ Presse telekomunikačního byznysmena Xaviera Niela. Ten už část Le Monde vlastní a současnou akvizicí se přiblížil ke svému cíli deník ovládnout a následně jej vložit do nadace.        

✅ Pohyb zboží přes Alpy vázne. Série nehod vyřadila z provozu klíčové tunely

Alpské železniční a silniční tunely, spojující Itálii se zbytkem Evropy, stíhá letos jedna pohroma za druhou. Dopadá to nejen na nákladní dopravce, kterým strmě rostou náklady, ale také na pohyb zboží mezí klíčovými evropskými ekonomikami.      

✅ Sudop koupil další IT firmu. Potichu vybudoval třetí největší skupinu v Česku

Projektová a inženýrská společnost Sudop Group pokračuje v budování jedné z největších IT skupin v Česku a regionu střední a východní Evropy. Její divize Sudop CIT koupila minoritní podíl v pražské firmě Sophia Solutions zaměřené na práci s daty. Majoritu drží její původní jediní majitelé Jan Kadlec a Jaromír Lukáš prostřednictvím společnosti Data Insight Group. 

Stane se dnes: 

  • Na programu je další zasedání tripartity, tenrokrát i za účasti premiéra Petra Fialy (ODS) a dalších členů vlády. Jednat by měla o návrhu rozpočtu na příští rok, výši minimální mzdy, cizineckém zákoně, a mimo jiné o postupu prací na důchodové reformě.
  • Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) po příletu z Bruselu okomentuje výsledky jednání o návrhu nového emisního nařízení Euro 7.
  • Český statistický úřad (ČSÚ) za účasti premiéra Petra Fialy zveřejní rozšíření metodiky výpočtu cen energií a vývoje cen energií.