Ranní check: Vláda se utká s developery i odbory o logistická centra. Šéf Rolls-Royce jednal s Fialou

Vizualizace modulárního reaktoru společnosti Rolls-Royce

Vizualizace modulárního reaktoru společnosti Rolls-Royce Zdroj: Rolls-Royce

Dobré ráno! Je 346. den roku, svátek má Simona. V tento den v roce 1901 provedl Guglielmo Marconi první transatlantické bezdrátové spojení.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Z plynu má být znovu bezpečné palivo. Česko s výstavbou plynovek ale zatím otálí

Zatímco evropskému plynárenství se daří zažehnat největší energetickou krizi za poslední desítky let, Česko si svou liknavostí v budování nových zdrojů připravuje půdu pro další. Shodli se na tom zástupci firem z oboru na konferenci Transformace české energetiky Institutu pro veřejnou diskusi, jejímž mediálním partnerem byla e15.

✅ Vládu čeká boj o logistická centra. Proti sobě má developery i vlastní poslance

V ráji logistických center začíná pršet. Zatímco developeři v Česku každým rokem postaví kolem milionu metrů čtverečních průmyslových a skladových hal, ve sněmovně leží zákon, který jejich byznys obrátí naruby. Vláda počítá s úplným zákazem stavby areálů větších než hektar na nejkvalitnější půdě I. a II. třídy. Developeři i oborové svazy začínají zákon ostřelovat.

✅ Šéf Rolls-Royce v Praze jednal s Fialou a Síkelou o stavbě a vývoji malých jaderných reaktorů

Výkonný ředitel britského průmyslového gigantu Rolls-Royce Holdings Tufan Erginbilgic se v Praze setkal s premiérem Petrem Fialou (ODS) a s ministrem průmyslu Jozefem Síkelou (za STAN). Jednali o možnostech spolupráce na vývoji a výstavbě malých jaderných reaktorů. Ve hře je dokonce vznik společného česko-britského podniku za miliardy korun. Na schůzku upozornily jako první Seznam Zprávy.

✅ Vítkova CPI kvůli účasti Rusů na olympiádě ruší spolupráci s ČOV. Toyota, ČEZ i Alpine Pro zůstávají

Společnost CPI Property Group ukončila spolupráci s Českým olympijským výborem (ČOV). Odchodem z olympijského hnutí reaguje na rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, který povolil start neutrálních ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách 2024 v Paříži. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě a vyzvala k tomu i další partnery ČOV. Postoj společnosti znal ČOV delší dobu, ale dnešní oznámení ho překvapilo.

Stane se dnes:

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bude ve Washingtonu jednat se svým americkým protějškem Joem Bidenem o americké podpoře Kyjeva.
  • Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude o očekávaném zvyšování cen potravin jednat s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petrem Mlsnou.
  • Zazní poslední výpovědi svědků v občanskoprávním procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem a jeho firmou Trump Organization ohledně obvinění, že zveličovali hodnotu majetků a podváděli tak banky a pojišťovny.