Vládu čeká boj o logistická centra. Proti sobě má developery i vlastní poslance

Logistický park ve středočeských Úžicích

Logistický park ve středočeských Úžicích Zdroj: E15 Michael Tomeš

V ráji logistických center začíná pršet. Zatímco developeři v Česku každým rokem postaví kolem milionu metrů čtverečních průmyslových a skladových hal, ve sněmovně leží zákon, který jejich byznys obrátí naruby. Vláda počítá s úplným zákazem stavby areálů větších než hektar na nejkvalitnější půdě I. a II. třídy. Developeři i oborové svazy začínají zákon ostřelovat. 

Zákon o ochraně zemědělského půdního fondu, který změnu obsahuje, prošel ve sněmovně prvním čtením. Poslanci ve výborech jeho projednávání přerušili a čekají na pozměňovací návrhy, které mají dorazit do konce ledna. A je jisté, že jich nebude málo. „Rádi bychom nadále jednali s ministrem životního prostředí i s poslanci o předložení takové právní úpravy, která získá širokou politickou shodu a vydrží delší dobu než jedno volební období,“ poznamenal prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Proti novele se staví dokonce i koaliční poslanci. „Plošné zákazy nic nevyřeší,“ řekl Ivan Adamec (ODS), který vede hospodářský výbor. Vládní návrh je podle něho příliš striktní. „Já to považuju za sociální inženýrství,“ prohlásil.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!