Ranní přehled podle Bloombergu: Americké akcie na rekordech a Corbynův antisemitismus

Denní monitor

Denní monitor Zdroj: Profimedia.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Dohoda na dosah

Vyjednávání mezi Spojenými státy a Čínou postupuje rychle dopředu a jsou na pozitivní vlně. Americký prezident Donald Trump prohlásil, že jednání jsou ve „finálním kroku velmi důležité dohody mezi oběma státy“ a že rozhovory zatím probíhají „velmi dobře“.

Rušný den v Evropském parlamentu

Evropský parlament bude hlasovat o složení nové Evropské komise. Její budoucí členy představí přímo v parlamentu nastupující předsedkyně EK Ursula von der Leyenová. Parlament by měl také hlasovat o mobilizaci Fondu solidarity EU na pomoc Krétě, kterou začátkem roku zasáhly silné bouře.

Corbyn a antisemitismus

Vrchní rabín Velké Británie Ephraim Mirvis prohlásil, že šéf bristkých opozičních labouristů Jeremy Corbyn dovolil, aby v jeho straně zakořenil antisemitismus. Kvůli tomu je podle Mirvise nevolitelný a neměl by zastávat vysoké volené funkce. Corbyn na prohlášení reagoval slovy, že antisemitismus je zlo a v jeho straně rozhodně nemá místo. 

Rekordní americké akcie

Hlavní americké indexy uzevřely úterní obchodování na nových rekordních maximech. K jejich růstu pomohl optimismus ve vyjednávání mezi Spojenými státy a Čínou. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,20 procenta a obchodování zakončil na 28.121,68 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,22 procenta na 3140,52 bodu a technologický index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,18 procenta na 8647,93 bodu.