Atrium kupuje miliardové Arkády Pankrác

Arkády Pankrác

Arkády Pankrác Zdroj: Anna Vackova/E15

Velké obchodní centrum Arkády v Praze na Pankráci mění majitele. O přípravě transakce deník E15 informoval již dříve, nyní jednání dospělo téměř na konec. Nemovitost kupuje investorská společnost Atrium European Real Estate. Francouzskému developerovi Unibail-Rodamco zaplatí za 75procentní podíl v centru více než 150 milionů eur, tedy podle současného kurzu přes čtyři miliardy korun. Německá společnost ECE si svůj čtvrtinový podíl ponechává. Žádná ze stran obchodu se k informaci nevyjádřila.

„Transakce je už dohodnutá. Může se však stát, že bude oznámená až po Novém roce,“ řekl zdroj z trhu.

Arkády se s plochou kolem 40 tisíc metrů čtverečních a 140 obchody řadí k největším nákupním centrům v metropoli. Od svého otevření v roce 2008 mění majitele vůbec poprvé. Unibail-Rodamco vlastní v Česku ještě například pražská obchodní centra Černý Most nebo Chodov. Na rozdíl od Pankráce je však považuje za svá strategická aktiva a prodávat je alespoň v současnosti nehodlá.

Třetí velká akvizice během krátké doby

Pro Atrium znamená koupě Arkád třetí velkou akvizici během krátké doby. Investor nedávno získal za 83 millionů eur Afi Palác Pardubice. Ještě větší obchod společnost uskutečnila v Polsku. V Bydhošti převzala obchodní centrum Focus Mall za 122 milionů eur.

Nákupy odpovídají nové firemní strategii zaměřit se hlavně na vlastnictví velkých obchodních center. Do toho zapadá tento týden oznámený prodej portfolia více než sedmdesáti maloobchodních nemovitostí po celém Česku. Neznámý investor zastupovaný švýcarskou Peakside Capital Advisors je od Atria získal za 70 milionů eur.
Portfolio Atria v Česku tvoří přes dvě desítky retailových nemovitostí. Kromě Arkád a pardubického centra například i pražské Atrium Flora.

Investice do retailu nabraly druhý dech

Velkých investic do nákupních center a dalších maloobchodních nemovitostí před Vánocemi výrazně přibylo. Nejsledovanější transakcí je prodej centra Palladium v Praze na náměstí Republiky. Za lukrativní nemovitost nabízí německá společnost Union Investment kolem šesti set milionů eur, napsal na začátku prosince časopis EuroProperty.

Aktivním hráčem je kromě společnosti Atrium European Real Estate, která aktuálně kupuje Arkády Pankrác, britská skupina Meyer Bergman. Tento týden oznámila, že od firem TK Development, GE Capital a Heitman přebírá za 88 milionů eur obchodní centrum Futurum Hradec Králové. Již na začátku roku Britové za 72 milionů eur získali pražské outletové centrum Fashion Arena.

Další investicí do retailu se stal na podzim oznámený nákup Galerie Butovice, který koupil nový fond spravovaný společností Valad. Na akvizice má přichystaných půl miliardy eur. Dalších dvě stě padesát milionů eur hodlá do českých a polských maloobchodních realit dát fond společností Palmer Capital a WarburgHenderson.