Bakala láká nové Korejce do Karviné

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: mediafax

Moravskoslezský kraj se dostal do hledáčku dalšího korejského výrobce. A profitovat z toho kromě regionu může také skupina Asental miliardáře Zdeňka Bakaly. Spolumajitel tamních dolů totiž s těžařskou OKD získal řadu nemovitostí. Z části rozsáhlých pozemků nyní buduje průmyslové zóny.

„Bavíme se s jednou společností z Koreje. Tato firma se však stále nerozhodla, jestli půjde do Moravskoslezského kraje, nebo někam jinam. Jednání je tedy v rané fázi. Šlo by ale zhruba o deset hektarů, pravděpodobně v průmyslové zóně František na Karvinsku,“ řekl deníku E15 generální ředitel Asental Group Anthony Caine. Další jednání s potenciálními velkými investory podle něj startují.

Asentalu se nedávno podařilo prodat přes sedm hektarů průmyslové zóny Dukla u Havířova přednímu výrobci chirurgických nástrojů Mölnlycke Health Care. Původem švédská firma tam investuje kolem 1,6 miliardy korun a zaměstná až tři sta lidí.

Další podobně velký obchod připravuje Bakalova firma s developerem TK Development, který v Ostravě-Přívozu vybuduje obchodní areál.

Na obzoru je už také transakce mezi Asentalem a Moravskoslezským krajem. Ten plánuje, že od realitní společnosti odkoupí téměř sto hektarů karvinské průmyslové zóny Nad Barborou. Při již dohodnuté výkupní ceně 212 korun za metr čtvereční to bude pro region dělat investici přes 200 milionů korun.

„Moravskoslezský kraj má pro výkup nemovitostí od společnosti Asental Land rezervovány finanční prostředky v rozpočtu kraje,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák. Transakce se pravděpodobně uskuteční příští rok. Čeká se jen na to, až bude mít zóna územní rozhodnutí.

Anthony Caine: Konflikt zájmů s OKD řešíme každý týden
Šéf skupiny Asental Anthony CaineŠéf skupiny Asental Anthony Caine | Asental
Realitní dědictví po OKD nepředstavují jen byty, ale také 45 milionů metrů čtverečních nezastavěných ploch. Šéf skupiny Asental představuje plán, jak je nejlépe zhodnotit.
E15: Vlastníte obrovské množství pozemků. Budete se pouštět do vlastních staveb?

Nejsme developerem. Náš byznys spočívá v přípravě pozemků a konceptů, které pak budou atraktivní pro jiné investory. Děláme něco jako „back office“ celého developerského procesu. Dáváme dohromady parcely, provádíme rekultivaci, zařizujeme všechna povolení, snažíme se přilákat zahraniční investory.
E15: Pozemků však máte tolik, že jen průmyslovým investorům je asi všechny neudáte.

Letos zintenzivňujeme spolupráci s veřejným sektorem na přípravě našich průmyslových zón. Stejně tak spolupracujeme s radnicí v Karviné na změně územního plánu. Cílem je přeměnit obrázek Karviné z hornického města na místo, kde je řada rekreačních příležitostí. Například kolem jezera Darkov vzniknou rekultivací golfová hřiště a další volnočasové aktivity.
E15: Jaká je vaše dlouhodobá strategie. Budete aktiva rozprodávat?

Ne. Naší dlouhodobou strategií je k majetku přidávat novou hodnotu. Může se stát, že Zdeněk Bakala někdy podíl v Asentalu prodá, firma tu však bude stále.
E15: Do jaké míry jsou Asental a O KD stále provázané subjekty?

Asental se jmenujeme od loňského roku, abychom se jasně odlišili od OKD a od společnosti RPG Byty. Co máme společné, že jsme sourozenci narození v rámci stejného procesu. Teď jsme však už samostatní a musíme růst sami. My bychom chtěli pevně danou linii mezi důlními a nedůlními oblastmi, abychom mohli rozvíjet zóny. Na druhé straně těžební OKD si chce uchovat flexibilitu, aby mohla s uhlím reagovat na poptávku trhu. Takže je tu určitý konflikt zájmů, který musíme řešit každý týden.