Bauhaus připravuje arbitráž proti Česku

Bauhaus, ilustrační foto

Bauhaus, ilustrační foto Zdroj: wipreklama.cz

Rakouská společnost Bauhaus chce žalovat Česko o dvě a čtvrt miliardy korun. O připravované žalobě kvůli zastavenému projektu hobbymarketu v Brně – Ivanovicích už dopisem informovala ministerstvo pro místní rozvoj. „Právníci zpracovávají podněty pro mezinárodní arbitráž,“ řekl E15 jednatel tuzemského Bauhausu Aleš Pacal.

„Dosavadní přímé škody, vznikající společnosti Bauhaus v důsledku nemožnosti otevřít obchodní centrum, vyčíslujeme na 7,88 milionů korun a celkovou škodu pro případ úplného zmaření naší investice odhadujeme na 2,24 miliardy korun,“ stojí v dopise, který má E15 k dispozici. „Naše společnost je odholána tyto škody důsledně vůči České republice uplatňovat i na základě smlouvy o ochraně investic, uzavřené mezi oběma zeměmi,“ pokračuje investor a žádá ministerstvo o prošetření postupu stavebního úřadu.

Spor se táhne už déle než rok. Společnost Heršpická – správa nemovitostí, která je dceřinou firmou rakouského Bauhausu, využila při výstavbě brněnské velkoprodejny benevolence českého právního řádu a místo stavebního povolení si opatřila jen certifikáty od autorizovaného investora. Podobně obcházejí stavební povolení i někteří velcí developeři. Platnost jednoho z certifikátů loni odpůrci stavby napadli u Městského soudu v Praze. Ten letos jeho účinnost už pozastavil, čímž znemožnil zkolaudování už hotové stavby. S tím ovšem Bauhaus nesouhlasí.

„Z žádného ustanovení zákona nevyplývá, že by stavební úřad mohl odepřít vydání kolaudačního souhlasu z důvodu, že byl přiznán odkladný účinek certifikátu autorizovaného inspektora,“ tvrdí Bauhaus.

Bauhaus chce propustit lidi, které nabral

Navzdory rozhodnutí soudu už Bauhaus do prodejny navezl zboží, čímž podle policie, která v objektu v říjnu provedla kontrolu, mohl porušit stavební zákon. Teď navíc obchodní řetězec hrozí propuštěním více než dvou stovek zaměstnanců, které pro hobbymarket v Ivanovicích nabral. „Když soud v září rozhodl, hlavní nábor zaměstnanců byl ukončený a probíhalo jejich zaškolování,“ tvrdí Pacal.

Proti hobbymarketu brojí skupina místních obyvatel a sociálně-ekologické sdružení Nesehnutí už několik let. Aktivisté tvrdí, že autorizovaný inspektor vydal certifikáty v rozporu se zákonem, když opomenul připomínky majitelů okolních rodinných domů. „Záměr Bauhausu je v rozporu s brněnským územním plánem, neboť výrazně převyšuje povolenou rozlohu prodejních ploch. I územní rozhodnutí je tedy vydáno nesprávně,“ prohlásil dříve Jiří Koželouh z hnutí Nesehnutí.

Institut autorizovaného inspektora zavedl nový stavební zákon. Inspektor smí vydat certifikát, který fakticky nahrazuje stavební povolení. Stavebník se tak může vyhnout zdlouhavému a náročnému stavebnímu řízení. Zákonodárci předpokládali, že inspektoři budou povolovat hlavně stavby, proti nimž nikdo neprotestuje. Praxe ukázala, že inspektoři mnohdy nezohledňují námitky sousedů či je vůbec neosloví.