Betonáři ze Zapy loni dál ztráceli

Auta a betonárky skupiny Zapa beton sice zdobí nápadité kresby a tvary architekta Jana Rady, jinak ale výsledky společnosti kopírují neutěšený stav tuzemského stavebnictví. Přední tuzemský výrobce betonu tak loni v Česku utržil nejméně za poslední roky. Jeho konsolidované tržby z českého trhu se meziročně snížily o 11 procent na 2,2 miliardy korun.

„Zájem investorů o novou výstavbu sice zatím není velký, ale trh se postupně dává do pohybu a to by mohlo přinést postupné oživení. Předpokládá se, že stavební produkce by měla opět stoupat, i když velmi pomalým tempem,“ uvedl ve výroční zprávě šéf představenstva firmy Jaroslav Chmela. Firma očekává, že tvrdý boj o zakázky, cenová válka a potíže stavařů s platební disciplínou budou pokračovat také celý lertošní rok.

Na výsledcích Zapa betonu lze také vidět, že ve stavebnictví je mnohem větším problémem propad cen a marží než samotný objem výroby. Zatímco produkce skupiny se loni ve srovnání s vrcholem snížila o 35 procent, tržby společnosti se propadly o 44 procent. V době vrcholu trhu před šesti lety firma ročně utržila téměř čtyři miliardy.

Propad zisku

Ještě tvrdší propad ale vykázal zisk hlavní části skupiny. Loni byl na provozní úrovni s 57 miliony korun o 89 procent nižší než v nejlepším roce konjuktury. V čistém společnost vydělala minulý rok kolem 47 milionů.

Zapa Beton a.s. loni svému mateřskému německému koncernu Dyckerhoff vyplatila dividendu převyšující 91 milionů korun, předloni poslala domů přibližně 139 milionů. Na účtu nerozděleného zisku minulých let má firma přes 351 milionů korun.

Hlavní společnost skupiny zaměstnávala loni kolem pěti stovek zaměstnaců. Meziročně je to úbytek o tři procenta.

Tento vývoj je odrazem krize ve stavebnictví a následné optimalizace nákladů ve společnosti, komentovala firma snížení zaměstnanosti.

„“

Český trh tvoří většinu tržeb Zapy. Firma však podniká ještě na Slovensku a v Maďarsku. Na všech těchto trzích tržby skupiny klesly o šest procent na 2,8 miliardy korun. Zapa beton vznikl v roce 1991. V roce 2002 společnost získala skupina Dyckerhoff, která patří do italského koncernu Buzzi Unicem. Dyckerhoff vlastní v Česku také firmu Cement Hranice.