Blackstone kupuje u Prahy velké sklady s Amazonem

Sklad Amazon

Sklad Amazon Zdroj: Profit

Americký investiční obr Blackstone pokračuje ve své spanilé jízdě evropskými realitami. A tentokrát si udělal velkou zastávku v Česku. Firma je blízko uzavření dohody o koupi skladového areálu Panattoni Park Prague Airport v Dobrovízi u Prahy. Tedy skladů, kde už nyní funguje logistické centrum Amazonu pro vrácené zboží. Deníku E15 to potvrdilo několik důvěryhodných zdrojů. Developer Panattoni ani Blackstone informaci nekomentovali.

Zatím není jasné, zda se předmětem obchodu stane také velká distribuční hala Amazonu, kterou Panattoni začne teprve v brzké době stavět. I bez ní se ale zcela jistě bude jednat o transakci v řádu miliard korun. Když na podzim kupovala skupina CTP nedaleký Airport Logistic Park v Kněžiněvsi, který je starší a menší než areál v Dobrovízi, tak za něj dala kolem 30 milionů eur (přes 800 milionů korun).

Nebude to poprvé, co si Panattoni a Blackstone plácnou. Už před rokem prodal developer americkým investorům dvě obrovská skladová portfolia v Polsku. Za Blackstone vystupovala v transakci společnost LogiCor, což je evropská logistická společnost založená nemovitostními fondy Blackstonu. Hodnota tohoto obchodu činila 223 milionů eur.

Čtyři miliony metrů čverečních

Tehdy to bylo poprvé, co se LogiCor podíval na východ od Německa. Nyní je tedy na řadě Česká republika. Aktuálně LogiCor podniká v sedmi evropských zemích a má pod sebou kolem čtyř milionů metrů čtverečních moderních skladů. To už například není daleko od rozlohy všech těchto ploch v Česku dohromady.

Informace o prodeji komplexu nedaleko Letiště Václava Havla přichází jen krátce poté, co deník E15 informoval o další obří transakci s moderními sklady.

Společnost PointPark Properties totiž kupuje zhruba za půl miliardy eur celé skladové portfolio vlastněné fondy firem Tristan Capital Partners, AEW Europe a developerské společnosti VGP. Významný díl z tohoto obchodu se bude týkat také skladů v České republice. V Praze sídlící PointPark koupily na podzim severoamerické skupiny TPG a Ivanhoé Cambridge a budují z něj platformu, která bude přímo konkurovat LogiCoru.

Českou stopu v byznysu Blackstonu bylo možné najít již nyní. Firma loni koupila nizozemského stavitele obchodních center Multi Development. Ten má v Česku za sebou už výstavbu několika center včetně například ostravské Nové Karoliny.

Blackstone kroužil rovněž kolem prodávaného administrativního komplexu The Park v Praze na Chodově. Nakonec ho ale loni za 300 milionů eur koupila jiná americká skupina Starwood Capital.