Bytový fond hledá banku pro správu úvěrů na zateplování

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Na tuzemské banky čeká nová státní zakázka, jejíž předběžná hodnota činí 193 milionů korun. Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) minulý týden věst, který bude poskytovat ze zdrojů EU výhodné úvěry na opravy bytovýcypsal tendr na správu nedávno založeného fondu rozvoje mh domů a výstavbu sociálních bytů.

„Protože byla veřejná zakázka na správce Fondu rozvoje měst vyhlášena teprve ve čtvrtek, musíme si teprve podrobně prostudovat její podmínky. Účast budeme určitě zvažovat,“ sdělila deníku E15 Klára Pačesová z tiskového oddělení České spořitelny. Podobně reagovaly i ostatní banky.

Program vychází z unijního podpůrného nástroje s názvem Jessica, který má pomáhat obnově měst. Letos má pilotní verze tuzemského programu k dispozici jen 600 milionů korun. Peníze navíc můžou jít tento rok pouze do lokalit nad 20 tisíc obyvatel, které mají zpracovaný takzvaný Integrovaný plán rozvoje měst. Týká se to například sídel s takzvanými vyloučenými lokalitami. Nyní má v Česku tento plán 41 radnic, dalších 21 měst si může požádat o schválení plánu.

Od roku 2014 už ale budou mít šanci získat úvěry i majitelé domů z ostatních měst. Navíc by program měl mít víc peněz. „Pro následující programovací období chceme zajistit alespoň dvě miliardy korun ročně opět prostřednictvím Jessiky,“ uvedla mluvčí SFRB Jana Marešová.

O půjčky z fondu se budou moci hlásit všichni vlastníci bytových domů. Roční úroky poskytnutých úvěrů budou začínat na dvou procentech a budou fixované na celou dobu splatnosti, která může činit až 30 let. Z celkového počtu 4,7 milionu bytů v České republice je podle fondu bydlení stále ještě potřeba rekonstruovat či modernizovat přes 1,5 milionu bytů s roční investicí 11 miliard korun.