Česká Alpine Bau CZ bude stavět dálnici v Rakousku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Společnost Alpine Bau CZ postaví část dálnice A5 v Rakousku. Objem zakázky, kterou získalo sdružení vedené společností Hochtief Austria, je 48 milionů eur (asi 1,3 miliardy korun), podíl Alpine je 50 procent. Stavba by měla začít letos. Pro Alpine Bau CZ jde o zatím největší potvrzenou zakázku pro letošní rok.

„Projekt zahrnuje výstavbu hlavní trasy dálnice v délce 6,6 kilometru mezi obcemi Walterskirchen a Poysbrunn, napojení v Poysbrunnu včetně vybudování okružní křižovatky, přeložky krajských komunikací, výstavbu účelových cest v délce asi devět kilometru a také výstavbu 11 mostních objektů,“ řekla dnes mluvčí společnosti Jitka Hamanová.

Součástí zakázky je i stavba oplocení, bariér pro migrující obojživelníky, tří sedimentačních a retenčních nádrží, přeložek žlabů, protihlukových ochranných valů a stěn a dalšího silničního vybavení, ochranných svodidel a elektronicko-mechanického vybavení.

Místo chystaného projektu

„Z 1,6 milionu metrů krychlových odkopané zeminy se zhruba 600 tisíc zpětně použije do násypů, zbytek se využije k modelaci terénu mimo staveniště. V rámci výstavby dvouproudé dálnice se zabuduje cirka 36 tisíc metrů krychlových silničního betonu a 50 tisíc tun asfaltových směsí,“ uvedla mluvčí.

Úplné dokončení stavby se předpokládá v létě 2018, stavba by měla být uvedena do provozu v prosinci roku 2017.

Alpine Bau CZ se sídlem ve Valašském Meziříčí je jednou z největších tuzemských společností zaměřených na dopravní stavby. V roce 2014 ji ovládla skupina PSJ. Alpine Bau CZ měla v roce 2014 tržby téměř miliardu korun, loňské výsledky ještě nejsou známé.