Česká architektka v soutěži na multifunkční komplex v Šen-čenu porazila i největší architektonickou společnost

Multifunkční komplex budov v Šen-čenu

Multifunkční komplex budov v Šen-čenu Zdroj: Eva Le Peutrec

Česká architekta za sebou nechala jednu z největších a nejznámějších architektonických firem světa. Podle jejího projektu v Šen-čenu v Číně postaví multifunkční komplex budov, který doplní největší výstaviště světa.

Česká architektka Eva Le Peutrec zvítězila v architektonické soutěži pro společnost Allied Architects International se sídlem v Šanghaji. Součástí jejího projektu je komplex budov, který zahrnuje 120 tisíc metrů čtverečných a skládá se z pětihvězdičkového hotelu, konferenčního a nákupního centra a dvou věží s apartmány. Architektonické soutěže se zúčastnila i jedna z největších architektonických firem světa společnost Aedas.

„Klientem je jedna z nejvýznamnějších čínských bank China Merchants Bank, která v minulosti spolupracovala s nejlepšími světovými architektonickými firmami, jako je například Mecanoo a další," okomentovala Le Peutrec pro web E15.

Eva Le Peutrec studovala architekturu na Fakultě umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci. První praktické zkušenosti v oboru získala v kanceláři Cee Architects v San Francisku, kam odjela ve svých dvaadvaceti letech.

Poté zamířila do Šanghaje, kde ve svých devětadvaceti letech vyprojektovala první mrakodrap. Navrhla téměř třicet mrakodrapů včetně výškové budovy nad 300 metrů a město pro milion obyvatel. Posledních sedm let žije v Tichomoří na Nové Kaledonii.