Nové ohnisko výstavby: v Brně vzniknou čtvrti za desítky miliard

Studie k podobě budoucího Jižního centra v Brně.

Studie k podobě budoucího Jižního centra v Brně. Zdroj: Mark Johnson

Studie k podobě budoucího Jižního centra v Brně.
Studie k podobě budoucího Jižního centra v Brně.
Studie k podobě budoucího Jižního centra v Brně.
Bývalou Zbrojovku v Brně přemění developer CPI na byty a kanceláře.
Bývalou Zbrojovku v Brně přemění developer CPI na byty a kanceláře.
7
Fotogalerie

Staré průmyslové areály ve druhém největším městě České republiky se přemění na nové čtvrti plné bytů, kanceláří, obchodů a veřejných prostranství. 

Z Brna se stává nové ohnisko tuzemské výstavby. Developerské skupiny tam pracují na projektech, které si vyžádají investice v řádech desítek miliard korun. Lákají je nejen rostoucí ceny bytů, ale též zvyšující se nájmy za kanceláře, sklady a obchody.

„Z moravské metropole se pomalu stává nová centrála významných společností, která svým růstem šlape Praze na paty. Třeba v minulém roce bylo v Brně dokončeno více kancelářských prostor než v Praze,“ uvedl Petr Kareš, specialista na pronájmy kanceláří z poradenské společnosti JLL.

Stavební stroje mají vjet například na obří brownfield sevřený ulicemi Opuštěná a Trnitá. Tomuto projektu nazvanému Jižní centrum pomůže mimo jiné případný přesun brněnského vlakového nádraží, který na konci května doporučila vládě komise ministerstva dopravy. Nová stanice má být na místě současného nákladového nádraží u řeky Svratky.

Podívejte se na urbanistickou animaci budoucího Jižní centra Brna:

Video placeholde
Studie k podobě budoucího Jižního centra v Brně. • Mark Johnson

Již na začátku letošního roku uzavřelo město Brno s developery memorandum o spolupráci na urbanistické studii k území. Na urbanistickém řešení pracuje mimo jiné americký architekt Mark Johnson.

Tři hektary z celkových čtrnácti na místě budoucího Jižního centra zastaví realitní část skupiny J&T. „Naším cílem je začít budovat společně s městem a dalšími developery novou čtvrť v blízkosti centra, podíleli jsme se proto i na přípravě studie celého území. Polovina ploch je podle územního plánu určeno pro byty, zbytek je polyfunkční část - kanceláře, služby, školy a školky, prostě živá čtvrť města. Tyto kvóty samozřejmě dodržujeme a i na našich pozemcích bude dán největší akcent právě na byty,“ řekl Martin Kodeš, investiční ředitel J&T Real Estate.

Zcela nová městská část vznikne v režii skupiny CPI rovněž místo starého továrního komplexu bývalé Zbrojovky. Také na tomto území vzniknou byty, kanceláře, obchody i volnočasová zařízení.

„Naše investice do projektu Nová Zbrojovka budou v příštích letech v řádu desítek miliard korun,“ sdělil výkonný ředitel CPI Zdeněk Havelka. Kompletní rekonstrukcí již prochází budova bývalé nářaďovny. Změní se na moderní kancelářské centrum.

„Tento areál je největším brownfieldem v centrální části Brna a chceme, aby se opět stal fungující a atraktivní součástí města. A bez vzájemné spolupráce s investory by to nebylo možné. Z pohledu města je klíčová především spolupráce na inženýrských sítích a komunikacích,“ uvedl náměstek brněnského primátora pro majetek a investice Richard Mrázek (ANO).

V Brně se činí také stavitelé skladů a průmyslových hal. U tamního letiště postaví jeho majitel skupina Accolade nové zázemí pro nákladní leteckou dopravu a takzvané multimodální centrum. Nový logistický park u Brna vybuduje rovněž developer Prologis.

Všechny články k cenám bytům najdete zde >>>