Česká pojišťovna nakupovala v Pařížské

Dům v Pařížské ulici v Praze, který koupila Česká pojišťovna

Dům v Pařížské ulici v Praze, který koupila Česká pojišťovna Zdroj: E15 Michael Tomes

Největší česká pojišťovna pokračuje v investicích do realit. Po jarní akvizici dvou kancelářských center v Bratislavě téměř za dvě miliardy korun tentokrát Česká pojišťovna koupila lukrativní secesní dům v pražské Pařížské ulici, výkladní skříni tuzemského luxusu. Informaci o transakci deníku E15 potvrdilo několik zdrojů.

Dům v Pařížské 26 koupila pojišťovna od developerské společnosti Fim Group, která má, stejně jako pojišťovací ústav, italské vlastníky. Hodnotu aktuálního obchodu žádná ze stran nekomentovala.

Napovědět však může více než 70 milionů korun, které Fim před několika lety investoval do rekonstrukce domu na obchody a kanceláře. A svou investici chtěl určitě zhodnotit. Když v Pařížské kupoval exbankéř Václav Skala jiný dům od skandinávské společnosti Ikano, dal za něj v přepočtu kolem 200 milionů korun. Aktuální transakce se s největší pravděpodobností pohybovala ve stejném řádu.

Pojišťovnu lákají příjmy z nájmů

Česká pojišťovna se ke svému poslednímu realitnímu nákupu vyjádřit nechtěla. Její mluvčí Tomáš Zavoral ale současně uvedl, že pro podnik jsou nemovitosti čím dál atraktivnějším aktivem. Přitom historicky byla Česká pojišťovna v realitních investicích vždy pod průměrem své mateřské skupiny Generali.

„V současné situaci s nízkými úrokovými sazbami řešíme otázku, do jaké míry významnější část našich aktiv investovat do nemovitostí. Příjem z takzvaných čistých nájmů je dnes u nemovitostí výrazně vyšší, než jaký poskytují například korporátní dluhopisy, vzniká také dlouhodobé zhodnocení ceny aktiv,“ řekl mluvčí pojišťovny.

Dům s prodejnami věhlasných jmen

Kromě zmíněné transakce v Bratislavě se už pojišťovně podařilo získat také kancelářskou budovu City Empirie, výškovou stavbu v Praze Pankráci. Investice do Pařížské pro ni znamenají další významný zářez v realitách.

Měsíční nájmy za luxusní obchody v Pařížské se podle realitních poradců šplhají až k 4500 korunám za metr čtvereční. V lokalitě se nacházejí prodejny zvučných značek typu Gucci, Tiffany nebo Rolex. Základnu v Pařížské má síť luxusních obchodů podnikatelky Michaely Maláčové, manželky Zdeňka Bakaly. Pařížská zlákala i miliardáře Petra Kellnera, jemuž v ulici patří dva domy.