Česká pošta zvyšuje cenu za budovu v Jindřišské ulici. Zájemce musí spolu s ní koupit i bytový dům

Hlavní pošta v Jindřišské ulici v Praze.

Hlavní pošta v Jindřišské ulici v Praze. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Hlavní pošta v Jindřišské ulici v Praze.
Hlavní pošta v Jindřišské ulici v Praze.
Hlavní pošta v Jindřišské ulici v Praze.
Hlavní pošta v Jindřišské ulici v Praze.
Hlavní pošta v Jindřišské ulici v Praze.
11
Fotogalerie

České poště se nepodařilo najít mezi státními institucemi kupce pro svou nejcennější nemovitost, hlavní poštu na rohu Jindřišské ulice a Politických vězňů v Praze. Podnik budovu nyní nabízí na volném trhu, prodejní cenu ale zvýšil o téměř 200 milionů, na 1,5 miliardy korun. A zájemce musí navíc spolu s ní koupit i bytový dům v Moravské ulici, kterého se pošta chce také zbavit.

Státní instituce mohly své nabídky na budovu v Jindřišké ulici podat do pondělí, pošta za ni požadovala 1,325 miliardy korun. Nikdo se ale nepřihlásil, uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. „Teď nabídneme budovu i jiným subjektům, než jsou státní instituce,“ řekl Vitík. 

Pošta v úterý zveřejnila inzerát, ve kterém je požadovaná cena o dvě stě milionů korun vyšší. Kupec si musí navíc spolu s centrálou pořídit i dům v Moravské ulici v Praze 2 za nejméně 62 milionů korun. „Za platnou bude považována pouze nabídka na obě nemovitosti,“ upozorňuje podnik.

Inzerát vyhovuje Praze, která se nemohla do první fáze prodeje přihlásit, protože není státní institucí. O obě nemovitosti má hlavní město dlouhodobě zájem. „Předpokládáme, že pošta nyní obdrží nabídky z trhu. Potom bude mít Praha podle dohody možnost dorovnat nejvyšší nabídku,“ říká pražský radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti).

Město podle Zábranského nemá stanovený konkrétní cenový strop, bude záležet na výši nabídek. „Je otázka, jak zajímavá příležitost je to pro tržní subjekty. Sám jsem zvědavý, kdo co nabídne.“

Magistrát má o novorenesanční budovu hlavní pošty zájem, jelikož hledá nové prostory pro své úředníky, kteří nyní sídlí v pronajatém Škodově paláci. V zastřešené dvoraně má podle podmínek prodeje zůstat pobočka pošty. „My bychom tam zároveň potřebovali nějaké přepážky pro občany, kteří si přijdou vyřídit své záležitosti na magistrát. Ještě to budeme řešit,“ podotáký Zábranský. Budova v Moravské ulici by zase pomohla městu doplnit bytový fond.

Zadlužená Česká pošta nabízí budovu v rámci rozprodeje části svého majetku, čímž chce vyrovnat své hospodaření před chystanou transformací v příštím roce. Při ní pošta vyčlení své komerční aktivity, zejména balíkové služby, do samostatné firmy.

Mezi desítkami nemovitostí po celé republice, které Česká pošta nabízí k odprodeji, je i několikapatrová budova na pražské Pankráci. Dům v ulici Na Strži prostřednictvím elektronické aukce vydražil fond Cream za zhruba 400 milionů korun, pošta se ale záhy rozhodla celou aukci zrušit. Nyní jedná o prodeji s Prahou, která má o budovu v blízkosti budoucí přestupní stanice metra zájem. Město se podle svých zástupců nemohlo původní aukce zúčastnit kvůli nastaveným podmínkám.