Česká PSJ postaví v Rusku letištní terminál za 1,7 miliardy

PSJ Holding - stavba

PSJ Holding - stavba Zdroj: Siebert Martin/Euro

Tuzemská stavební společnost PSJ postaví terminál pro osobní přepravu na mezinárodním letišti Strigino v ruském městě Nižnij Novgorod. Jde o zakázku za 2,9 miliardy rublů (v přepočtu 1,7 miliardy korun). Práce začaly v tomto měsíci.

Dokončení etapy modernizace letiště je stanoveno na prosinec příštího roku, kdy by měl být nový terminál uveden do provozu. Za rok bude schopen odbavit přes 1,5 milionu cestujících, sdělil mluvčí společnosti Miroslav Fuks.

„Jsme velmi rádi, že jsme v náročném vícekolovém výběrovém řízení zvítězili a získali jsme možnost realizovat jeden z nejprestižnějších projektů v Ruské federaci,“ uvedl v tiskové zprávě Milan Věžník, ředitel filiálky PSJ v Rusku.

Modernizace by měla pokračovat až do roku 2021

Terminál zabere 27 tisíc metrů čtverečních plochy. Vybaven bude čtyřmi teleskopickými nástupními mosty a dalším moderním technologickým zařízením. Nynější infrastruktura pocházející ze sovětské éry neumožňuje odbavovat stoupající počty cestujících na odpovídající úrovni. Program modernizace tohoto leteckého uzlu by měl po etapách pokračovat až do roku 2021.

Investorem díla je společnost ZAO UK Aeroporty Regionov, která kromě letiště v Nižném Novgorodu spravuje a modernizuje také letiště v Jekatěrinburku a Samaře. Výběr generálního dodavatele pro první etapu prací v Novgorodu probíhal od října 2013, v prvním kole se přihlásilo 23 uchazečů. K jednáním bylo přizváno 14 společností, nabídky předložilo sedm z nich. Jako nejlepší byla vyhodnocena nabídka českých stavbařů.

PSJ už ve městě staví obchodní centrum

PSJ už v Nižném Novgorodu působí. Dostavuje tam rozsáhlé obchodní a zábavní centrum "Něbo", což je zakázka s hodnotou převyšující 2,5 miliardy rublů (přes 1,47 miliardy korun).

PSJ patří mezi největší stavební společnosti v Česku, zahraniční zakázky se na jejím obratu v posledních třech letech podílejí více než polovinou. Nejvíc zahraničních zakázek má PSJ v Rusku, na Slovensku a v Asii. Za rok 2012 se výnosy skupiny PSJ pohybovaly kolem 7,55 miliardy korun, loňské výsledky společnost zatím nezveřejnila.