Česká PSJ přišla o zakázky. Kvůli sankcím proti ruským bankám

PSJ Holding - stavba

PSJ Holding - stavba Zdroj: Siebert Martin/Euro

Dvě zahraniční zakázky společnosti PSJ skončily kvůli sankčním rozbrojům mezi Ruskem a Evropou u ledu. Projekty, které měla česká firma stavět, financovaly ruské banky. Na ty však dopadly sankce Evropské unie.

„Registrujeme dva pozastavené projekty. Důvodem jsou sankce vůči ruským bankám, přičemž se nedotýkají pouze území Ruské federace, ale i okolních států,“ řekl E15.cz mluvčí společnosti PSJ Miroslav Fuks. Rozsah zákazek ani jejich přesnou destinaci však neupřesnil.

Fuks nicméně uvedl, že pod stůl spadly projekty v jiných postsovětských zemích, které s Ruskou federací sousedí. Ruské banky v těchto státech mají svá zastoupení a ty v projektech mohou vystupovat jako garant úvěrů.

Právě na příkladu PSJ je zřejmý nepřímý dopad sankcí na ruské banky. Kromě Sberbank nemají žádné velké ruské banky přístup k finančním trhům v Evropě ani USA. K tomu je třeba připočíst, že peněžní domy jsou pro Rusko systémově důležité. Úvěrují totiž velkou část ekonomiky. Kreml proto výrazně tlačí, aby zvýšily úvěrovou aktivitu na domácím trhu.

Nejistá situace

Ruské firmy totiž mají už nyní problém dostat se k penězům. Mezibankové úvěry v dolarech od zahraničních bank klesly v prvním pololetí na 7,9 miliard z loňských 25 miliard. Úvěry na projekty v cizině proto jdou u ruských bank na vedlejší kolej. „Komplikovanější situace panuje i v otázce pojištění připravovaných projektů,“ doplňuje Miroslav Fuks.

Mimo financování však zatím PSJ žádný přímý dopad sankcí nepociťuje. „Nikdo z našich zákazníků nefiguruje na sankčním seznamu firem nebo osob. Dodávky strojů či zařízení do Ruské federace realizujeme na základě kontraktů uzavřených v letech 2012 a 2013,“ vysvětlil Miroslav Fuks. Podle jeho slov ale nelze vyloučit, že PSJ mohou i v rámci běžících kontraktů postihnout doprovodná opatření. Například v souvislosti s proclíváním či dopravou přes sousední státy.

PSJ a Rusko
Společnost PSJ je na rusky mluvícím trhu hodně aktivní. V Nižném Novgorodu dostavuje rozsáhlé obchodní a zábavní centrum „Něbo“, což je zakázka s hodnotou převyšující 2,5 miliardy rublů, tedy přes 1,47 miliardy korun. Ve stejném městě postaví také terminál pro osobní přepravu na mezinárodním letišti Strigino v hodnotě 2,9 miliardy rublů, tedy 1,7 miliardy korun. Česká společnost dále staví v ruském městě Ufa závod pro výrobce dřevotřískových desek Kronospan. Nový provoz bude stát kolem 56 milionů eur, což je přes 1,5 miliardy korun.
PSJ patří mezi největší stavební společnosti v Česku. Celkové výnosy konsolidované skupiny PSJ loni klesly meziročně o 30 procent na 5,27 miliardy korun. I tak to byly třetí nejvyšší výnosy skupiny za posledních šest let. Hospodářský výsledek PSJ před zdaněním se přesto loni skoro ztrojnásobil na 372 milionů korun. V uplynulém roce dávala celá skupina práci zhruba 700 lidí.