Česko v investicích do komerčních nemovitostí předstihlo Polsko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Česko je z pohledu investic do komerčních nemovitostí premiantem střední a východní Evropy, v prvním pololetí se zde investovalo 1,2 miliardy eur, tedy 32,48 miliardy korun. To je meziročně o 87 procent více a zároveň je to druhý nejlepší výsledek po rekordním roce 2007. S odstupem druhé skončilo Polsko. Vyplývá to z údajů realitní poradenské společnosti JLL.

Statistiku výrazně ovlivnilo dokončení prodeje nákupních center Palladium a Arkády Pankrác. Právě maloobchodní nemovitosti si z celkových transakcí ukrojily 878 milionů eur, což je 23,77 miliardy korun. Jednou z nejdůležitějších regionálních transakcí byl i prodej Campus Square v Brně. Atrium pak prodalo portfolio sekundárních maloobchodních nemovitostí společnosti Peakside.

„Právě probíhající transakce ukazují urputný konkurenční boj o obchodní centra s nejlepšími výsledky, o něž soupeří pestrá směsice domácího, evropského i globálního kapitálu,“ uvedla JLL.

Největší Penny Market

V oblasti industriálních nemovitostí JLL zaznamenala čtyři transakce v celkové hodnotě 85 milionů eur, tedy 2,3 miliardy korun. Největší z nich byla akvizice distribučního centra řetězce Penny Market. „Logistický trh je v současnosti v České republice konsolidovaný, což má za následek vyostření konkurenčního boje o menší produkty i narůstající atraktivitu menších portfolií,“ uvedla společnost.

Transakce kancelářských budov dosáhly 79 milionů eur, což je 2,14 miliardy korun a zahrnují například prodej budovy Riverview od společnosti Skanska a akvizici z většiny prázdné budovy J&T Real Estate na Florenci společnosti Creditas. „V současnosti jsou rozjednány ještě další důležité transakce v oblasti kancelářských budov, výraznější aktivita v tomto sektoru je však limitována nedostatkem dostupných a kvalitních produktů,“ dodala JLL.

Aktivita investorů podle společnosti nepoleví ani v druhé části roku. „Právě rozjednané transakce a množství kapitálu, který cílí na nemovitosti, dává tušit, že rok 2015 by se mohl stát rekordním. Ve snaze zajistit si vyšší výnosy jsou nyní investoři ochotni přijmout i vyšší riziko,“ uvedl vedoucí investičního oddělení JLL pro Českou republiku Stuart Jordan a upozornil na rostoucí aktivitu domácích investorů.

Jihovýchod Evropy nejhůř

„Nejdůležitějším trendem prvního pololetí se zdá být stále větší zájem ze strany českých fondů kvalifikovaných investorů. Tyto fondy jsou nyní velmi aktivními a konkurenceschopnými hráči na trhu na napříč různými úrovněmi rizik a zajímají se o stále větší nemovitosti. To vše ještě posiluje míru likvidity na trhu a dodává českému trhu nemovitostí na hloubce a vyspělosti,“ doplnil Jordan.

Z okolních zemí skončilo na druhém místě Polsko, kde se v prvním pololetí uskutečnily transakce za 813 milionů eur, tedy 22 miliard korun. Následovaly Maďarsko (280 milionů eur, 7,6 miliardy korun), Rumunsko, Slovensko a země jihovýchodní Evropy.

Ton Schaap: Nákupní centra vysávají z městských čtvrtí život