Českým stavbařům uniká tučné uzbecké sousto

Centrum Taškentu

Centrum Taškentu Zdroj: profimedia.cz

Přestože tuzemské stavební firmy neustále pláčou nad nedostatkem zakázek, chyběly při nedávné obchodní návštěvě Uzbekistánu. Naopak stavbaři ze Slovenska a dalších evropských států se společně do středoasijské země vypravili, protože si nechtějí nechat ujít příležitost na velký stavební byznys.

„Uzbekistán chystá s podporou Světové banky a Asijské rozvojové banky rozsáhlý projekt výstavby desítek, možná i stovek tisíc bytů. Tamní stavebnictví na to nestačí, což pro nás znamená obrovskou příležitost,“ řekl deníku E15 prezident Svazu stavebních podnikatelů Slovenska Zsolt Lukáč. Kromě stavitelů ze Slovenska byli v Uzbekistánu také například jejich kolegové z Maďarska, Polska nebo Německa. „V případě Uzbekistánu svaz informaci o konání této akce nedostal a zdá se, že ani na ministerstvu průmyslu a obchodu o ní nevěděli. Je tedy pravděpodobné, že šlo o akci Evropské unie, která na svá jednání zve zúčastněné země podle vlastního uvážení,“ řekla mluvčí Svazu podnikatelů ve stavebnictví Alena Čechová.

Prezident stavební organizace ze Slovenska Lukáč zatím nechce spekulovat o objemu potenciální zakázky, která se v centrální Asii otevírá. „Ještě musíme vyhodnotit, zda do Uzbekistánu vyjede další obchodní mise, nebo už předložíme konkrétní nabídku,“ doplnil stavbař.

Uzbecký prezident Islam Karimov, který středoasijské zemi vládne ještě od sovětských dob, nedávno prohlásil, že program bytové výstavby je součástí demokratických reforem a modernizace země. „Historická zkušenost mnoha zemí potvrzuje, že výběr výstavby bytů a infrastruktury jako rozvojových priorit byl klíčovým nástrojem pro obnovu národní ekonomiky,“ citovala dlouholetou uzbeckou hlavu státu středoasijská agentura Trend.

Nutnost řešit bytovou výstavbu vyplývá z demografické situace v Uzbekistánu. Země má kolem 30 milionů obyvatel a tamní populace se rychle rozrůstá. Na uzbeckém teritoriu se rovněž nacházejí čtvrté největší zásoby zlata na světě, tudíž i rozsáhlé zlaté doly. K významným exportním artiklům patří též bavlna.