Čeští developeři si založili asociaci. Chtějí vylepšit pověst

Dušan Kunovský, předseda představenstva společnosti Central Group

Dušan Kunovský, předseda představenstva společnosti Central Group Zdroj: e15, michael tomes

Tuzemští developeři založili svoji novou profesní organizaci - Asociaci developerů, která má zatím 13 členů. Jako hlavní cíle si vytkla zlepšení vzájemné komunikace a zlepšení reputace oboru mezi profesní i laickou veřejností. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl předseda představenstva asociace Jan Ludvík

Mezi zakládající členy asociace patří například Central Group, Finep Holding, Group, Passerinvest Group a Skanska Property. „Jsme organizace s celorepublikovou působností, určitě nejsme jen nějakým pražským spolkem,“ řekl Ludvík. „Výraz developer získal v poslední době až pejorativní nádech. Negativní reakce často vznikají z nedostatku informací nebo komunikace. Část viny bereme na sebe,“ dodal.

Příkladem negativního vnímání může být srpnový spor o stavební předpisy na pražském magistrátu. Tehdejší náměstek Matěj Stropnický (SZ) obvinil primátorku Adrianu Krnáčovou, že předpisy vypadají tak, jako by si je developeři psali na míru. Podle něj neregulují výšku budov, jsou mírnější k regulaci reklamy, nezohledňují osvětlení bytů a ruší povinnost výsadby stromořadí. Podle Ludvíka ale hlavním cílem asociace není ovlivnit legislativní proces.

Asociaci řídí představenstvo, jehož členové jsou voleni na dobu dvou let

Každý z developerů, který se bude ucházet o členství v asociaci, bude muset přijmout stanovy a nově vzniklý Etický kodex developera. Ten členům například ukládá, že nesmějí používat nekalou reklamu, musejí doporučovat klientům služby výhradně nezávislých právních kanceláří a předkupní smlouvu jim mohou dávat k podpisu až poté, co se seznámili s jejím zněním nebo ji konzultovali s právníkem.

Asociaci řídí představenstvo, jehož členové jsou voleni na dobu dvou let. Představenstvo nyní vybírá ředitele, který bude hlavním výkonným manažerem. „Výběr bychom rádi dokončili v nejbližších týdnech,“ upřesnil člen představenstva Martin Vachek.

Zakládajícími členy Asociace developerů jsou AFI Europe Czech Republic, Atkins a Longford development, Central Group, Crestyl, Daramis, Finep Holding, HB Reavis Group, Karimpol Group of Companies, Karlín Group, Passerinvest Group, Skanska Property, Star Group a Ungelt Partners. Asociace jedná o přijetí do European Property Federation (EPF) se sídlem v Bruselu.