Chrenkova HB Reavis koupila v Londýně kanceláře za dvě miliardy

Londýnské City

Londýnské City Zdroj: HB Reavis

Developerská skupina HB Reavis miliardáře Ivana Chrenka koupila přímo v srdci londýnské finanční čtvrti The City starší kancelářskou budovu. Firma za stavbu dala 75 milionů eur, tedy asi dvě miliardy korun. V blízké budoucnosti plánuje developer objekt zbourat a místo něj postavit moderní administrativní centrum.

„Projekt 33 King William Street je z našeho pohledu jedinečnou příležitostí, kombinuje atraktivitu kancelářské budovy s prvotřídní lokalitou. V investicích do prémiových projektů v Londýně chceme pokračovat i v roce 2014 a stát se tak aktivní součástí světové třídy nemovitostního trhu, jakým je právě Londýn,“ uvedl ředitel britské pobočky HB Reavis Tomaš Jurdák.

Na koupi nemovitosti se podílely poradenské společnosti Knight Frank a Norton Rose Fulbright. Celou budovu má do června 2014 pronajatou přední světový správce aktiv BlackRock. Demolice stavby začne hned, jak se společnost vystěhuje.

Novou budovu navrhli projektanti John Robertson Architects. Devítipodlažní komplex poskytne přes 21 tisíc metrů čtverečních moderních kanceláří. Dokončení projektu plánuje developer na druhou polovinu roku 2016.

Kancelářská budova HB Reavis v londýnském CityKancelářská budova HB Reavis v londýnském City | HB ReavisVizualizace plánované administrativní budovy v Londýně (zdroj: HB Reavis).

„Již dříve jsme učinili strategické rozhodnutí vstoupit na londýnský trh komerčních nemovitostí, a to z důvodu jeho robustnosti a dlouhodobého potenciálu,“ sdělil Radim Římánek, člen představenstva HB Reavis zodpovědný za britský trh. Vedle Británie bude firma, jejíž doménou byla dosud střední Evropa včetně Česka, expandovat také do Turecka.

Skupina HB Reavis v současnosti spravuje portfolio zahrnující více než 1,2 milionu metrů čtverečních pronajímatelné plochy, z níž je přes 160 000 ve výstavbě. Dalších více než milion metrů čtverečních je ve stádiu územního či stavebního povolení. Hodnota firmou spravovaných a rozvíjených aktiv je 1,4 miliardy eur.

Pavel Trenka: Střední Evropa už je pro HB Reavis malá