CPI o čtvrtinu zvýšila zisk, pomohly hlavně příjmy z pronájmu

CPI Národní

CPI Národní Zdroj: mediafax

Realitní investiční skupina CPI miliardáře Radovana Vítka loni zvýšila čistý zisk o 26 procent na 1,4 miliardy korun. Hodnota majetku skupiny vzrostla díky začlenění všech pořízených aktiv do konsolidačního celku na 64,7 miliardy korun, o rok dřív byla 57,2 miliardy korun.

Investice CPI do nemovitostí v loňském roce přesáhly 49,1 miliard korun, o rok dřív to bylo 46,5 miliardy korun. Proti roku 2010 se loni zvýšily na skoro dvojnásobek. Zisk před úroky a zdaněním loni stoupl o třetinu na 3,1 miliardy korun.

Skupině rostou také tržby z pronájmu nemovitostí, za období 2010 až 2012 se zečtyřnásobily a loni meziročně stouply o 52 procent na 2,8 miliardy korun. „Ve výsledku se plně promítly akvizice předchozích let, nová výstavba se stoprocentní obsazeností, dopronájem komerčních prostor a zvýšení nájemného v bytech v důsledku deregulace,“ uvedl generální ředitel Zdeněk Havelka.

Vlastní kapitál skupiny se loni zvýšil téměř o třetinu a na konci roku činil 21 miliard korun. CPI loni dokončila rekonstrukci českobudějovického hotelu Clarion Congress a otevřela tři plně obsazené maloobchodní parky, celkem jich má v Česku a na Slovensku 22. Dokončila také nákup dvou balíků maloobchodních a logistických nemovitostí a vydala dluhopisy za téměř 4,4 miliardy korun.

Mezi největší loni zahájené projekty patří výstavba komplexu Quadrio nad pražskou stanicí metra Národní třída, rekonstrukce resrtu na Azurovém pobřeží ve Francii, dostavba kongresového centra v Ostravě nebo už zkolaudovaný multifunkční komplex CPI City Center Olomouc.

V oblasti akvizic skupina sleduje především nové možnosti mimo své dosavadní trhy působnosti. „Osvědčený model nákupu již dokončených a fungujících projektů s pevným výnosem budeme aplikovat i nadále a v případě zajímavých nabídek jsme připraveni takové investice realizovat i v zahraničí,“ podotkl Havelka.

CPI působí na českém a slovenském realitním trhu od 90. let minulého století a patří mezi nejvýznamnější domácí investory. Skupina vlastní a spravuje přes 550 tisíc metrů čtverečních obchodních ploch, více než 230 tisíc metrů čtverečních kanceláří, 17 hotelů a 180 tisíc metrů čtverečních ploch pro skladování a lehký průmysl. S více než 12 600 byty je CPI Group po RPG Byty druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v České republice.