CPI vydala projektové dluhopisy za 279 milionů

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Realitní skupina Czech Property Investments (CPI) podnikatele Radovana Vítka upsala své první projektové dluhopisy. Emitentem pětiletých bondů za 279 milionů korun je nově založená společnost CPI Alfa, ručitelem mateřská CPI a administrátorem emise Raiffeisenbank. „Emise projektových bondů je na realitním trhu dosud výjimečná.

Oproti korporátním jsou projektové bondy zajištěny konkrétním portfoliem nemovitostí, v tomto případě supermarkety, jejichž akvizici CPI Group dokončila v polovině října,“ uvedl provozní ředitel CPI Group Jiří Dedera.

Dluhopisy jistí portfolio devíti regionálních supermarketů Penny Market a Billa, které CPI koupila letos v říjnu za 367 milionů korun. Výtěžek z emise dluhopisů CPI použije na refinancování akvizičního úvěru, zbylý úvěr je vůči mateřské CPI. Dluhopisy mají roční úrok 5,5 procenta, je vyplácen čtvrletně.

Během jediného dne nakoupily projektové dluhopisy CPI desítky investorů. Nové bondy by měly být rovněž uvedeny k obchodování na pražské burze.

„Raiffeisenbank tyto dluhopisy nabízela jak zákazníkům z řad privátního bankovnictví Friedrich Wilhelm Raiffeisen, tak institucionálním klientům. S ohledem na současné tržní úrokové míry byl mezi oběma skupinami o tento zajímavý dluhopis enormní zájem,“ uvedl ředitel Capital Market Sales Raiffeisenbank Pavel Křivonožka.

Čtěte také:

Vítkova skupina CPI je při chuti, koupila další supermarkety

Podnikatel Vítek prý kupuje pětinu akcií developera Orco

CPI zkouší luxusní nájemní byty

Letos v březnu emitovala CPI korporátní dluhopisy za čtyři miliardy korun, a to v korunách i eurech. Z nevyčerpaného rámce jí zbývá ještě 14 milionů eur na sedmileté dluhopisy. CPI uvedla, že do budoucna uvažuje i o dalších projektových emisích.

Vítkově CPI se letos mírně snížil zisk

Společnost Czech Property Investments (CPI) vydělala v prvním letošním pololetí 357,8 milionu korun, což je meziročně mírný pokles. Loni firma dosáhla za půl roku zisku 401 milionu korun. Ke konci letošního prvního pololetí firma evidovala aktiva za 59 miliard korun, což představuje meziroční nárůst skoro o 16 miliard korun. Do CPI patří celkem 132 firemních entit. Skupinu stoprocentně vlastní miliardář Radovan Vítek.