ČSAD neprodá Pentě pozemky na Florenci. Má vlastní projekt

Nová odbavovací hala Ústředního autobusového nádraží Praha-Florenc.

Nová odbavovací hala Ústředního autobusového nádraží Praha-Florenc. Zdroj: CTK

Nová zástavba v okolí Masarykova nádraží
Nová zástavba v okolí Masarykova nádraží
Nová zástavba v okolí Masarykova nádraží
Nová zástavba v okolí Masarykova nádraží
Noční vizualizace
7
Fotogalerie
Ambiciózní plán nové čtvrti v centru Prahy se investiční skupině Penta komplikuje. Majitel autobusového nádraží na Florenci a okolních pozemků – společnost ČSAD Praha holding – totiž nehodlá prodat parcely, se kterými projekt od světoznámé architektky Zahy Hadid počítá. Namísto toho chce na pozemku pod magistrálou postavit vlastní kancelářskou budovu.

ČSAD už na svůj projekt nazvaný Florenc Gate dostalo územní povolení od Prahy 8. „ČSAD Praha holding jako provozovatel autobusového nádraží Florenc chce projekt Florenc Gate realizovat a bude pokračovat v krocích, které umožní jeho realizaci,“ řekl serveru iDnes.cz ředitel firmy Pavel Vrábník.

OBRAZE: Projekt Penty u Masarykova nádraží

Penta plánovala, že rozsáhlému komplexu, táhnoucímu se od Masarykova nádraží až ke Florenci, bude muset ustoupit dokonce nová odbavovací hala autobusového nádraží, otevřená teprve před sedmi lety. ČSAD se podle Vrábníka navrhlo Pentě dohodu, aby na volných pozemcích mohly vyrůst obě stavby. „Společnost Penta této možnosti dosud nikdy nevyužila,“ dodal.

Spolumajitel Penty Marek Dospiva při představení projektu nazvaného Central Business District uvedl, že koupě pozemku od ČSAD Praha by sice byla fajn, ale výstavbu komplexu jako takového to neohrozí. Maximálně prý bude menší o jednu budovu.

Boj o pozemky na Florenci investiční skupina nicméně nevzdává. Odvolala se totiž proti vydání územního rozhodnutí pro Florenc Gate, o kterém tak nyní bude rozhodovat pražský magistrát.