ČSTV chce za miliony pronajmout hotel a sportcentrum

Miroslav Jansta, šéf ČSTV

Miroslav Jansta, šéf ČSTV Zdroj: CTK/Mlejnkova Alexandra

Ekonomickými problémy zmítaný Český svaz tělesné výchovy zahájil výběrová řízení na pronájem Sporthotelu Olympia na Šumavě a Sportovního centra v Brandýse nad Labem.

Pronájmem těchto nemovitostí chce největší tuzemská sportovní organizace získat v příštím roce alespoň 1,2 milionu korun, v dalších letech přinejmenším 1,8 milionu ročně. O pronájmu nejhodnotnějších aktiv ČSTV, krkonošských skiareálů ve Špindlerově Mlýně, Harrachově a Peci pod Sněžkou, bude výkonný výbor svazu jednat na podzim letošního roku.

Sporthotel Olympia na ŠumavěSporthotel Olympia na Šumavě | hotely.cz

Sporthotel Olympia na Šumavě

Tendr na pronájem šumavského Sporthotelu Olympia, který disponuje 118 lůžky a restaurací, má uzávěrku nabídek 15. srpna, hlavním rozhodujícím kritériem pak bude nabídnutá cena. ČSTV předpokládá, že v příštím roce získá na nájemném alespoň 540 tisíc korun, od roku 2014 by pak nájemce měl platit přinejmenším 1,02 milionu ročně, přičemž smlouva by měla být pětiletá, tedy do konce roku 2017. Lyžařský areál Zadov, který s hotelem sousedí, prozatím zůstává v majetku ČSTV a o jeho pronájmu nebylo dosud rozhodnuto, přestože v loňském roce vygeneroval ztrátu 2,7 milionu korun.

Nový šéf ČSTV Miroslav Jansta umí skórovat: v basketbalu, byznysu i u premiérů

Druhé výběrové řízení ČSTV - na pronájem Sportovního centra v Brandýse nad Labem – bylo vyhlášeno předminulý týden a lhůta pro podání nabídek je 20. srpna. I v tomto případě by měl nájem trvat přinejmenším pět let a klíčovým kritériem o získání nájmu bude cena. Minimem, který ČSTV po nájemci vyžaduje, je 55 tisíc korun měsíčně v příštím roce, v dalších letech pak přinejmenším 65 tisíc za měsíc.

Sportcentrum v BrandýseSportcentrum v Brandýse | hotely.cz

Bazén ve Sportovním centru v Brandýse nad Labem

V loňském roce, když ČSTV vyhlásil první tendr na pronájem tohoto centra, požadoval svaz měsíční nájemné 125 tisíc korun. Areál tvoří dvě sportovní haly, tenisové kurty, 25metrový bazén, relaxační bazén, sauna a hotel se 120 lůžky.

Z hospodaření ČSTV za rok 2010Z hospodaření ČSTV za rok 2010 | CSTV

ČSTV se pronájmem brandýského sportcentra chce zbavit ekonomické zátěže, neboť svaz musí provoz centra dotovat několika miliony ročně. Například v roce 2009 činila ztráta 4,3 milionu korun, v roce 2010 to bylo již 5,5 milionu a vloni přes čtyři a čtvrt milionu korun.

Český svaz tělesné výchovy se po výpadku příjmů z loterijní společnosti Sazka nachází ve složité ekonomické situaci, v loňském roce musel zadotovat provoz aparátu a sportovních center 16 miliony korun. Naopak na dividendách z krkonošských skiareálů ve Špindlerově Mlýně, Harrachově a Peci pod Sněžkou, kde ČSTV drží majoritní podíly, inkasoval svaz na dividendách přes 35 milionů korun.

Na podzim letošního roku by také měl výkonný výbor ČSTV rozhodnout o případném pronájmu skiareálů, předpokládá se, že soupeřit o ně budou především finanční skupiny PPF, J&T a společnost Snowhill, provozující šest lyžařských středisek po celé zemi.

autor je redaktorem týdeníku Euro

EuroEuro