Další investor vstupuje na trh nájemního bydlení

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Finanční skupina FPD Corporation, působící hlavně v Jihomoravském kraji, vidí příležitost v investicích do nájemního bydlení. Ke stávajícímu portfoliu o zhruba tisícovce bytů má zájem o koupi dalších, už dokončených projektů.

„Naším cílem není budovat sociální bydlení, ani zdvojovat nabídku obecních bytů, které mají v regionech vysoký podíl. Kupujeme společnosti a projekty vlastnící nemovitosti na zajímavých adresách a s potenciálem dalšího rozvoje,“ uvedl šéf dozorčí rady Anton Siekel.

Aktuálně chystá Česko – slovenská finanční skupina FPD projekt 60 malometrážních bytů v Kladně. Rozpočet na výstavbu se pohybuje kolem 80 milionů korun. Předpokládané nájemné v bytech o čtyřiceti až padesáti čtverečních metrech by mělo dosahovat 5500 korun.

Podle FPD zvyšuje atraktivitu projektů nájemního bydlení pro privátní investory končící deregulace i změny právních předpisů, vyvažující vztah mezi pronajímateli a nájemci. Do poptávky se údajně promítá i častější stěhování lidí za prací. Letos v lednu FPD koupila společnost Sporobyt, která má ve správě na 400 bytů v Hodoníně a okolí Brna.

„S výsledky jsme spokojeni, připravujeme proto další akvizice i formáty pronájmů, například kvalitních ubytoven,“ dodal Siekel. „Soustředíme se na provozní náklady. Obvykle nacházíme velké rezervy ve správě nemovitosti. Některé projekty, do nichž jsme vstupovali vlastním kapitálem, se podařilo v řádu měsíců refinancovat u bank,“ doplnil Siekel. Šlo například o osmipatrový bytový komplex v centru Hodonína.