Dotační úředníci: Babišův projekt splnil kritéria, už se nedá nic dělat

Jízdárna farmy svým vzhledem evokuje čapí hnízdo. I díky tomu objekt přestavěný do nynější podoby v letech 2006 až 2010 získal například nominaci na titul Stavba roku 2010

Jízdárna farmy svým vzhledem evokuje čapí hnízdo. I díky tomu objekt přestavěný do nynější podoby v letech 2006 až 2010 získal například nominaci na titul Stavba roku 2010 Zdroj: CTK

Rodinný den na Farmě Čapí hnízdo
Rodinný den na Farmě Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
9
Fotogalerie
Zisk padesátimilionové dotace z evropských fondů na stavbu středočeské farmy Čapí hnízdo u Olbramovic splňoval veškerá kritéria jejího udělení. Takové je stanovisko Evropské komise ke kauze farmy ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše, o které týdeník Euro informoval minulý týden.

Dotaci určenou malým a středním podnikům tehdy získala společnost Farma Čapí hnízdo s anonymními akciemi a neprůhlednou vlastnickou strukturou. Společnost vznikla účelově jen několik měsíců před udělením dotace přejmenováním původní Babišovy firmy ZZN Agro Pelhřimov a ke stavbě farmy využila Babišovy pozemky na místě bývalého lihovaru.

Podle zdroje týdeníku Euro blízkého nejužšímu vedení Agrofertu a též zisku předmětné dotace Babiš své vlastnictví společnosti zakryl, aby mohl desítky milionů získat. K vlastnictví farmy se ministr financí oficiálně přiznal až v roce 2014.

Evropská komise však považuje zisk dotace za legální. „Projekt Čapí hnízdo nebyl předmětem auditu Evropské komise a ke dnešnímu dni nemá komise žádné informace, které by indikovaly, že projekt nesplňoval daná kritéria způsobilosti,” uvedla Karolína Kottová, tisková mluvčí zastoupení Evropské komise v České republice.

Komise při posuzování projektu vychází zejména z informací Regionálního operačního programu Střední Čechy, který dotaci v roce 2008 udělil. Podle jeho vyjádření nebylo tehdy nutné, aby měl žadatel průhlednou vlastnickou strukturu. „Žadatelé typu akciových společností s listinnými akciemi na majitele byly vyloučeny z řad potenciálních žadatelů až ve výzvách vyhlášených po 1. 7. 2012,” sdělil vedoucí oddělení metodické podpory Regionálního operačního fondu Střední Čechy Jiří Kubiš.

Všechna ostatní kritéria společnost splnila. Společnost především spadala do kategorie malé a střední podniky a mohla tak dotaci získat na rozdíl od jiných Babišových firem. „Nemáme žádný věcný důvod, proč udělení dotace zpochybnit. Akciová společnost Farma Čapí hnízdo formálně podmínky splnila, neboť doložila podnikatelskou činnost od roku 1995 (původně ZZN Agro Pelhřimov) včetně podnikání v cestovním ruchu (hostinská činnost a ubytovací služby),” doplnil Jiří Kubiš.

Dle tehdejšího zadání mohly dotaci získat malé a střední firmy vykonávající podnikatelskou činnost minimálně dva roky a zároveň podnikající v oblasti cestovního ruchu. Společnost Farma Čapí hnízdo si hostinskou činnost a ubytovací služby zaregistrovala jako předmět podnikání v obchodním rejstříku pouhých několik měsíců před ziskem dotace. „Teď už se s tím nedá nic dělat,” potvrdila bývalá vedoucí oddělení administrace projektů a regionálních fondů Regionálního operačního programu Střední Čechy Martina Semelková.

Rady prominenta komunistického režimu

Podle informací týdeníku Euro poradili Andreji Babišovi zakrytí skutečného vlastnictví Farmy Čapí hnízdo jeho nejbližší právníci včetně Alexeje Bílka, jednoho ze skutečně nejdůvěrnějších spolupracovníků majitele Agrofertu. Bílek je předsedou představenstva společnosti SynBiol stoprocentně vlastněné Andrejem Babišem. SynBiol ovládá developerskou divizi Agrofertu - společnost Imoba, dnešního oficiálního vlastníka farmy.

Před svým angažmá v Agrofertu patřil Bílek mezi elitu komunistického režimu. Před listopadem 1989 působil v prověrkové komisi Vysoké školy politické ÚV KSČ a také získal akademický titul pro odborné znalce marxismu-leninismu RSDr. O vlastnictví farmy Bílek příliš nepohovořil. „Nekomunikuji s vámi. A mám mlčenlivost,“ reagoval a kvapně zavěsil telefon. K zakrytí svého vlastnictví farmy se několikrát odmítl vyjádřit i samotný šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Na zveřejnění informací o záludných okolnostech zisku dotace z roku 2008 týdeníkem Euro Babiš minulý týden reagoval zrušením plánované zábavné akce na farmě Čapí hnízdo pro všechny zaměstnance ministerstva financí, která se měla uskutečnit 20. září.

„Abychom nebyli ohroženi záludným tajemstvím, pozvu vás na Farmu Čapí hnízdo, až nebudu ministrem a lákavým soustem některých médií,“ objevilo se ve výnosu podepsaném ministrem. Ministerstvo financí následně zrušení akce potvrdilo s tím, že ministr k němu „přistoupil vzhledem k mediálním atakům v této věci a vůči jeho osobě”. Jakým způsobem se ministr cítí být atakován, když se sám nechce k celé věci vyjádřit, už ministerstvo nekomentovalo. „Už vám k tomu víc neřeknu,” uvedl tiskový mluvčí ministerstva Michal Žurovec.