Eurovia a další firmy vyhrály soud o část dálnice D47, dostanou 12 milionů

Dálnici D47 na Ostravsku stavbaři na několika místech rekonstruují. Práce by měly skončit v roce 2018

Dálnici D47 na Ostravsku stavbaři na několika místech rekonstruují. Práce by měly skončit v roce 2018 Zdroj: ctk

Stavební firmy včera mohly oslavit dílčí vítězství v jednom z řady sporů s Ředitelstvím silnic a dálnic kolem dálnice D47. Pražský městský soud rozhodl, že sdružení firem Eurovia, Skanska, OHL a Alpine mají nárok na úroky z prodlení za pozdě zaplacené faktury. Soud přiznal firmám více než 12 milionů korun.

ŘSD musí rovněž zaplatit náklady soudního řízení a pokutu, což je celkem přes šest milionů korun. Faktury se týkají let 2011 až 2013 a dálničního úseku u polských hranic. Nejde tedy o zvlněné jižnější úseky, kterými se zabývá arbitráž. Informaci deníku E15 potvrdila mluvčí Eurovie Iveta Štočková. „Jde o průlomové rozhodnutí, kdy městský soud potvrdil rozhodnutí obvodního soudu,“ uvedla Štočková.

Nemusí jít ale jen o miliony. Firmy totiž považují výrok za precedens pro řadu podobných sporů (další se vede například o R55) a celková částka se nakonec může blížit sto milionům. Samotné Ředitelství silnic a dálnic k informaci žádné stanovisko nedalo.

Silničáři vedou se stavebními firmami kvůli D47 vícero sporů, v několika případech už dostali za pravdu. Zřejmě nejvýznamnější je arbitráž kvůli vadám dálnice u Ostravy, kde jde především o zodpovědnost za zvlněnou vozovku. I zde je na druhé straně hlavně Eurovia. Ve sporu může jít o miliardy. Podle odhadů ŘSD by rozhodčí tribunál mohl rozhodnout v polovině příštího roku.