Eurovia zřejmě nedostane pokutu za prodloužení uzavírky na D1

Oprava dálnice D1

Oprava dálnice D1 Zdroj: ctk

Stavební firma Eurovia se pokutě za prodloužení víkendové uzavírky dálnice D1 kvůli zpoždění prací po demolici mostů zřejmě vyhne. Ministerstvo dopravy uvažovalo, že podá podnět ke správnímu řízení, po setkání se zástupci firmy ale od záměru ustoupilo. Úřad považuje důvody pro delší uzavírku a s tím spojené dopravní komplikace za oprávněné.

„Při demolici mostu došlo k poškození krajnice a z důvodu bezpečnosti nebylo možné dopravu na dálnici pustit,“ uvedl Novák s tím, že v tomto případě úřad zdržení toleruje.

Podobně tomu bylo i v případě obou dvou předchozích uzavírek z letošního června a července. Tehdy se otevření dálnice zdrželo o více než hodinu v prvním případě a o pět hodin u komplikovanější červencové uzavírky, kdy stavební firma demolovala šest mostů. Prý se ukázalo, že konstrukce mostů byla pevnější než s čím počítaly stavební plány.

Poškození krajnice při demolici mostu připustila i Europia. U takových prací prý však nejde o nic neobvyklého, D1 má totiž velice křehký povrch. Že byla krajnice vozovky poškozená, se navíc stavbaři dozvěděli teprve po odklizení zeminy, vzápětí se ale pustili do uvedení vozovky do původního stavu.

Nejfrekventovanější tuzemská dálnice byla ze soboty na neděli 18. srpna neprůjezdná zhruba 16,5 hodiny, přibližně o 2,5 hodiny déle, než bylo původně naplánováno.

Dopravní komplikace na objízdné trase ale začaly teprve poté, co dálnice měla být již otevřená, uvedl Luděk Janišta, starosta Vlašimi, které by jako příslušné obci s rozšířenou působností případné zahájení správního řízení s Eurovií náleželo. Řidiči podle Jeništy zřejmě počítali s tím, že budou mít volnou cestu, a zbytečně uvízli v kolonách. Už dříve oznámil, že obec iniciovat správní řízení se stavební firmou nechce.

Jan Šindelář: Mediální exhibice dálnici D1 nepomohou