Exbankéři Skalovi jeho realitní byznys stále sype

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Realitní společnost Pražská správa nemovitostí (PSN) loni zvýšila zisk na 237,3 milionu korun z předloňských 128 milionů. PSN je vlajkovou lodí uskupení firem bývalého bankéře Václava Skaly, které spravuje nemovitosti za zhruba tři miliardy korun.

PSN se zdá současnou krizí, která výrazně postihla právě realitní sektor, téměr nedotčena: loni zvedla příjmy z pronájmů na 274 milionů korun, vydělává i na prodejích objektů. Skalovy realitní firmy vlastní řadu činžovních domů v Praze, v Kladně a v Pardubicích, tamtéž vlastní rovněž obchodní centrum Grand. PSN se věnuje i developmentu, aktuálně prodává projekt viladomů Azalková. Před dvěma lety PSN získala v dražbě areál Siemensu na pražském Zličíně.

Firma podle účetní závěrky nakoupila loni nemovitosti za 417 milionů korun, například činžáky v Praze v Pernerově či Korunovační ulici, naopak prodala nemovitosti za 346 milionů korun. Ačkoli PSN pravidelně vyplácí vlastníkovi dividendy, v účtech má přes dvě miliardy korun zadrženého zisku z minulých let. Má také nízké dluhy – dlouhodobé bankovní úvěry činí 170 milionů korun.

Václav Skala, který realitní holding vlastní z 80 procent (zbytek má Michal Malý), neslavně proslul v devadesátých letech, kdy založil banku Skala. Ta zkrachovala v roce 1996, stát ji tehdy zachraňoval více než třemi miliardami korun, pak ji pohltila Union Banka, která časem rovněž zkrachovala.

Skala spolu s Michaelem Kocábem a Martinem Kratochvílem také stál u zrodu investičního fondu Trend, který byl rovněž jedním ze skandálních firemních pádů devadesátých let.

Ostravský supertygr

Na nákupech na Žižkově

Kupec pro Malou Štěpánskou

U Skaly počátkem devadesátých let jako nákupčí nemovitostí začínal jiný současný známý developer, Radim Passer. Skala v médiích dlouhodobě nevystupuje, má trvalý pobyt v Monaku.