Expanze a dluhy snížily zisk Vítkova impéria CPI

Multifunkční komplex Quadrio

Multifunkční komplex Quadrio Zdroj: Best of Reality

Realitní mašina miliardáře Radovana Vítka nepřestala vytvářet zisky ani v letošním prvním pololetí. Přesto jeho společnost Czech Property Investments vykázala před prázdninami v čistém o osm procent horší výsledek než za stejné období loňského roku. Pokles čistého výdělku na 827 milionů korun způsobily mimo jiné vyšší čisté náklady na financování dluhu.

V pololetí u CPI vyskočily o více než pětinu na 919 milionů korun. Společnosti kvůli expanzi rovněž výrazně vzrostly administrativní výdaje.

Šéf CPI Zdeněk Havelka si přesto situaci kolem zadlužení pochvaloval. „Prostředí nízkých úrokových sazeb zajistilo, že úhrnná dluhová služba se snížila navzdory většímu objemu půjček,“ uvedl v pololetní neauditované výroční zprávě.
Ve srovnání s čistým ziskem se na provozní úrovni Vítkovu impériu dařilo dále růst. Zisk EBITDA zvýšilo meziročně o devět procent na 1,9 miliardy korun. Hrubé příjmy z pronájmu vzrostly o dvě procenta na 2,2 miliardy. Celkovou hodnotu aktiv firma zvýšila o šest procent na 96 miliard korun.

Dluhy zvyšuje Quadrio

Dluh CPI za letošních prvních šest měsíců vzrostl o tři procenta na 47 miliard korun. V poměru k hodnotě aktiv to dělá 59 procent, což je meziročně mírný pokles. Většinu peněz má skupina od bank.

V dluhových kolonkách Vítkovy firmy se například odrazilo refinancování dokončeného multifunkčního projektu Quadrio v centru Prahy. Německá banka Helaba a UniCredit výrazně zvýšily svou účast na financování tamních nových kanceláří a obchodů ze dvou miliard na 3,7 miliardy korun. Dalších 1,6 miliardy dostala firma od Erste Bank na refinancování akvizice mezinárodní sítě butikových hotelů Mamaison, které CPI koupila v rámci převzetí skupiny Orco.

CPI aktivně vydává také dluhopisy. Letos v srpnu emitovala skupina nové korunové dluhopisy za 1,3 miliardy korun. Už na jaře prodala skupina CPI bondy na Slovensku na 30 milionů eur.