Exstarosta odešel s podmínkou

Bývalý starosta šumavské vísky Prášily Mojmír Kabát odešel od klatovského soudu s šestiměsíční podmínkou za to, že před dvěmi lety prodal pozemek o velkosti dva tisíce metrů čtverečních bez souhlasu zastupitelstva místnímu právníkovi Miroslavu Zamiškovi.

Metr za korunu, obecní pokladna tedy zbohatla o dva tisíce korun. To je přitom cifra, za kterou se v lokalitě nabízí jeden metr čtvereční stavební parcely. Exstarosta se bránil tím, že prodej pozemku za symbolickou cenu byl součástí dohody o tom, že na něm podnikatel vybuduje byty a část z nich převede na obec pro potřeby místních mladých rodin.

Současný starosta Libor Pospíšil takovou spolupráci odmítá. Apartmány o velikosti 35 metrů čtverečních nejsou pro tento účel podle jeho soudu vhodné. Ačkoliv už na pozemku stavba roste, chtěl by jej získat zpět. Obec se proto připojila k žalobě několika osob, které se v občanském řízení pokoušejí kupní smlouvu zneplatnit.

Starosta Pospíšil to nemá v rozpolcené obci, kde se zastupitelstvo podařilo sestavit až na po čtvrté, právě jednoduché. Jeho předchůdce prý totiž v obci podniká a zaměstnává místní. V sedmičlenném zastupitelstvu navíc usedl syn a synovec právníka Zamišky, který pozemky od obce levně koupil. „Kostlivců je tu strašná spousta, ale nechci o tom hovořit. Zasahuje to do mezilidských vztahů ve vesnici,“ odpověděl Pospíšil na dotaz, zda na radnici nenarazil na další podezřelé obchody.