Finep expanduje do Mongolska, postaví tam byty za dvě miliardy

Mongolsko

Mongolsko Zdroj: Kolaz E15

Finep zahajuje výstavbu nových bytů v Mongolsku
Finep zahajuje výstavbu nových bytů v Mongolsku
Finep zahajuje výstavbu nových bytů v Mongolsku
Finep zahajuje výstavbu nových bytů v Mongolsku
4
Fotogalerie
Český developer Finep odstartoval v třetím největším městě Mongolska Erdenetu výstavbu nové obytné čtvrti Euro Eko Titul. V rámci první etapy nejdřív vybuduje dva domy se 126 byty, postupně v Erdenetu vyroste až dva tisíce bytů za celkem dvě miliardy korun.

Projekt vzniká v rámci celostátního programu, který má vyřešit naléhavý nedostatek bydlení pro místní obyvatele. Víc než tři čtvrtiny Mongolů totiž žijí v tradičních jurtách a ty dnes již nevyhovují podmínkám moderního života. Vládní program proto počítá s výstavbou 100 tisíc bytů v Erdenetu a v metropoli Ulánbátaru.

„Projekt byl vybrán v rámci mezivládní dohody mezi mongolskou a českou stranou o podpoře investic,“ uvedl šéf Finepu Tomáš Pardubický. Společnost podle něj již delší dobu plánovala investice mimo území České republiky a Slovenska. Analyzovala možnosti v USA, Asii i západní Evropě a volba nakonec padla na Mongolsko.

Prohlédněte si fotografie ze zahájení stavby v Mongolsku:

„Je to země s velkým potenciálem, jejíž ekonomika loni vzrostla o 12 procent. Navíc vychází vstříc investorům a Česká republika v ní má vynikající jméno,“ vysvětlil důvody vstupu do Mongolska Pardubický.

Na projektu v Erdenetu Finep spolupracuje s místními partnery zastřešenými ve společnosti Ikh Khaadyn Tsuvaa (česky Karavana kráčejících chrámů). Erdenet, který leží 420 kilometrů severozápadně od Ulánbátaru, má 85 tisíc obyvatel.

Mongolsko je dvacetkrát větší než Česká republika
Má však jen 2,7 milionu obyvatel, z nichž 1,8 milionu žije v hlavním městě Ulánbátaru. Dva miliony lidí bydlí v tradičních jurtách, které tvoří celé čtvrti, tzv. jurtoviště. Topí se v nich pevnými palivy, což v městech zapříčiňuje smog – jeden z hlavních problémů současného Mongolsko. Na 400 tisíc lidí žije v bytech, tzv. Chruščovkách, které byly postaveny v dobách Sovětského svazu, a 300 tisíc Mongolů bydlí v panelácích.