Finep koupil v Praze pozemky po velkostatkáři Bečvářovi

Dolní část Hodkoviček u Vltavy (ilustrační foto)

Dolní část Hodkoviček u Vltavy (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.5: Packa via Wikimedia

Nákupní sezona developerů nepolevuje. Tentokrát na akvizice vyrazil holding Finep Michala Kociána a jeho společníků. Firma nově koupila téměř šest hektarů pozemků na místě někdejších skleníků v Praze v Hodkovičkách. Na takto velké parcele bude moci postavit nejméně vyšší stovky bytů. Zajímavostí je, že pozemek pochází z kontroverzní restituce po prvorepublikovém velkostatkáři Juliu Bečvářovi.

Finep nezískal pozemky přímo, ale prostřednictvím společnosti Randwick Trade. Tu Kocián s partnery ovládli podle obchodního rejstříku před necelým měsícem. Kdo byl konečným vlastníkem Randwick Trade předtím, není zřejmé. Firmu ovládala společnost Regismaster Group, v jejímž čele stojí advokát Jan Šafra. Finep akvizici ani plány s projektem nekomentoval.

Randwick Trade přišel k pozemkům v Hodkovičkách na konci roku 2012, když je koupil od advokáta Zdeňka Činčery. Ten zastupoval část restituentů hlásících se k majetku po statkáři Bečvářovi. Avšak poté, co podle letos zveřejněné analýzy Centra nezávislé investigace získal 119 hektarů lukrativních parcel, okamžitě je z velké části prodal. Často ještě týž den. Součástí této transakce byl i areál bývalých skleníků v Hodkovičkách.

Velká restituční kauza

Činčerova akce však patřila do mnohem větší kauzy restitucí po Bečvářovi. Minimálně polovina tohoto balíku v odhadované hodnotě kolem tří miliard korun byla státem vydána neoprávněně. Posléze se totiž ukázalo, že jedna z dědiček, devadesátiletá Emílie Bednářová, neměla na pozemky nárok, protože nikdy nebyla velkostatkářovou příbuznou. Dědila na základě závěti, takže podle zákona o půdě z roku 1991 neměla být ani restituentkou.

Kauzu šetří policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Část dotčených pozemků policie zmrazila, ten v Hodkovičkách však mezi ně nepatří.