Finep loni zmírnil ztrátu, musel ale odepsat miliardu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Stavitel bytů Finep Holding se ani loni nevymanil z červených čísel, prodělal ale méně než v roce 2010. Ztráta za minulý rok činila zhruba 70 milionů korun, předloni byla přibližně na 194 milionech. Firma navíc v roce 2011 musela odepsat asi miliardu korun z dlouhodobých finančních aktiv.

„Hospodářský výsledek negativně ovlivnila tvorba opravných položek k majetkovým účastem, neboť v této oblasti společnost zastávala velice konzervativní strategii,“ uvedl holding ve výroční zprávě. Pokud se však odhlédne od opravných položek k dlouhodobým finančním aktivům, činil loňský zisk Finepu asi 123 milionů.

Společnost musela loni odepsat zhruba miliardu korun z dlouhodobých finančních aktiv, která tvoří majetkové účasti v dceřiných firmách a podíly v dalších společnostech. Odepsaná částka představuje 21 procent z původních pořizovacích cen. Hodnota majetkových účastí Finepu činila po loňském odpisu asi 3,5 miliardy korun.

S ohledem na rizika dalšího hospodářského vývoje v České republice a EU se těžko odhaduje, zda je tato míra znehodnocení dostačující, uvedla ve výroční zprávě auditorka Hana Vomáčková ze společnosti Ravo-Audit.

Vomáčková nevylučuje, že letos a příští rok bude muset developer odepsat další aktiva na úrovni kolem 480 až 730 milionů korun. „Pokud by hospodářský vývoj v ČR a v EU byl příznivější, nemusela by se tato rizika naplnit,“ dodala auditorka.

FINEP vstupuje na trh s družstevním bydlením

Valná hromada holdingu už dala zelenou tomu, aby se loňský prodělek převedl na účet neuhrazené ztráty minulých let. Na tomto účtu měla firma už loni kumulovanou ztrátu 519 milionů korun.

Základní jmění Finepu přesahuje čtyři miliardy korun. Firma zastřešuje skupinu, která patří mezi největší stavitele bytů v Česku. Konkuruje hlavně společnostem Central Group, Ekospol a Skanska.

Kromě bytů se Finep v minulých letech pustil také do staveb administrativních budov. Do kanceláří v Praze-Stodůlkách se mu podařilo přilákat například Siemens, aktuálně tam staví budovu pro Komerční banku, stěhovat se má na západní okraj Prahy také sídlo Vodafonu ČR.