Firma PSJ postavila v Soči komplex za půl miliardy

Soubor budov Kvarter, které v Soči postavila společnost PSJ

Soubor budov Kvarter, které v Soči postavila společnost PSJ Zdroj: ctk

Stavební společnost PSJ dokončila v ruském Soči, dějišti nadcházejících zimních olympijských her, komplex budov skoro za 510 milionů korun. Komplex Kvartal vznikl uprostřed městské odpočinkové zóny. Budou v něm obchody, restaurace, hotel a v menší míře i kanceláře.

Na financování projektu se podílela PPF banka ve spolupráci s Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP). „Předmětem zakázky PSJ byla výstavba sedmi železobetonových objektů a převzetí záruk za dvě budovy, které byly vystavěny již před spuštěním naší stavby,“ uvedl mluvčí společnosti PSJ Miroslav Fuks.

Dělníci PSJ začali v Soči pracovat v dubnu 2012. Při venkovních pracích je zdržovaly přípravy na olympijské hry. V okolí staveniště město upravovalo technické sítě. „Stavební finiš v celém olympijském Soči navíc zaskočily extrémně deštivé dny v září loňského roku, které v celém městě přinesly povodně, výpadky elektřiny a kolaps v dopravě,“ popsal hlavní stavbyvedoucí Tomáš Hrnčíř.

Realizace firmy PSJ v SočiRealizace firmy PSJ v Soči | PSJAreál Kvartal tvoří devět samostatně stojících objektů se čtyřmi až pěti podlažími, doplněný je venkovními parkovišti pro 200 vozů. Budovy mají prosklenou fasádu s prvky imitujícími antickou architekturu se sloupy a klenbami.

PSJ patří mezi největší stavební společnosti v Česku. V poslední době kapitálově vstoupila do dvou dalších podniků. V závěru loňského roku se její součástí stala havlíčkobrodská firma Inovat SE zaměřená na elektroinstalační dodávky. Nyní PSJ vstoupila do firmy SCF Servis, která má sídlo v Brně.

Zabývá se kupříkladu komplexní správou komerčních nemovitostí a bytových domů. Zaměstnává přes 90 pracovníků a její roční výkony se pohybují kolem 45 milionů korun. Stala se pátou dceřinou firmou PSJ zaměřenou na stavební aktivity.

Stavební společnost PSJ
Loňské hospodářské výsledky PSJ ještě nezveřejnila. Za rok 2012 se výnosy skupiny PSJ pohybovaly kolem 7,55 miliardy korun, zahraniční zakázky se na nich podílely více než polovinou.
Tři ze zahraničních zakázek, na nichž se dříve podílela PSJ, patřily mezi případy, kvůli nimž v lednu zasahovala policie v České exportní bance (ČEB).
Na financování zakázky v ruském Soči se tato banka nepodílela. Generální ředitel PSJ František Vaculík dříve řekl, že v případě tří vyšetřovaných projektů byla PSJ dodavatelem zahraničního investora, jehož úvěrovou smlouvu s ČEB policie prošetřuje. Uvedl, že se nezjišťuje pochybení PSJ, ale pochybení ČEB.