Firmy kolem bývalého šéfa ČEZ rozjíždějí realitní byznys

Martin Roman

Martin Roman Zdroj: mediafax

Okolí stanice metra Lužiny v Praze 13 prochází výraznou proměnou. Zásluhu na tom mají lidé blízcí vlivnému manažerovi a bývalému šéfovi ČEZ Martinovi Romanovi. Už nyní tam jeho manželka Lenka vlastní polovinu Obchodního centra Lužiny, které teď s využitím Romanových peněz prodělává výraznou rekonstrukci. A hned u něj mají vyrůst tři věže s třemi stovkami bytů, jejichž investorem jsou firmy, které podle zjištění deníku E15 nemají k Romanovi rovněž daleko.

„Záměrem je výstavba polyfunkčních domů s převažující funkcí bydlení doplněnou o kanceláře,“ stojí v materiálech předložených k posouzení vlivů stavby na životní prostředí. Pokud půjde vše podle plánu, mají věžáky začít vznikat příští rok, tedy přibližně ve stejné době, kdy se má v novém kabátu otevřít obchodní centrum. Dokončení bytových domů je naplánováno na rok 2016.

Investorem dvou víceúčelových věží je firma City West Investors (CWI), jež přes své projektové firmy vlastní příslušné pozemky. V obou projektových společnostech má pětiprocentní podíl Karel Kopp, Romanův spolupracovník z byznysu z devadesátých let. S Romanovými teď Kopp spolupracuje na rekonstrukci „obchoďáku“ na Lužinách. Podíly v obchodním centru má přitom v zástavě Komerční banka, někdejší Koppův zaměstnavatel.

Dohledat informace ke společnosti CWI není snadné. Na firmu nelze najít telefon ani e-mailovou adresu. Sídlí v pražském Burzovním paláci, na téže adrese jako Eudi Invest, majitel druhé poloviny OC Lužiny, v němž drží menšinu opět Kopp. Vlastníkem CWI je stejnojmenná společnost registrovaná ve Velké Británii.