Fond České spořitelny poprvé nakupuje reality mimo Česko a Slovensko, dal miliardy za budovu ve Varšavě

Budova Proximo

Budova Proximo Zdroj: Česká Spořitelna

Nemovitostní fond České spořitelny koupil za zhruba 3,08 miliardy korun administrativní budovu Proximo I ve Varšavě. Prodávajícím loni postavené budovy je skupina Hines Russia & Poland fund. Dosud vlastnil fond nemovitosti pouze v Česku a na Slovensku.

Budova v polském hlavním městě má 15 pater s převládajícími kancelářskými prostory ve 12 nadzemních patrech. Ve třech podzemních patrech stavba nabízí 428 parkovacích míst. Celková pronajímatelná plocha nemovitosti činí zhruba 29 200 metrů čtverečních, obsazeno je aktuálně 95 procent pronajímatelné plochy.

ČS nemovitostní fond, spravovaný investiční společností REICO IS ČS, vznikl v roce 2007 a je největším a nejstarším podílovým nemovitostním fondem na českém trhu. Aktuální akvizicí rozšíří počet nemovitostí ve svém portfoliu na 12 budov. Celková tržní hodnota portfolia budov fondu přesáhla po koupi varšavské budovy 15 miliard korun. Ve vlastnictví fondu je nyní šest nemovitostí v Praze, tři nemovitosti v Bratislavě a po jedné nemovitosti ve Varšavě, Brně a Českých Budějovicích.

Prodávající skupina Hines Russia & Poland fund je součástí mezinárodní investiční, developerské a správcovské společnosti Hines se sídlem ve Spojených státech. Kromě polského trhu společnost Hines působí na dalších 19 trzích v různých částech světa a spravuje nemovitostní aktiva v hodnotě přes dva biliony korun (96,5 miliardy dolarů).