Golf v Klánovicích se vrací do hry

Golfové hřiště

Golfové hřiště Zdroj: Profimedia

Kácení v Klánovickém lese je opět aktuální. Společnost Forest Golf Resort Praha znovu podala k posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) svůj projekt na výstavbu golfového areálu v pražských Klánovicích. Vychází ze záměru výstavby devítijamkového hřiště se zázemím, který investor stáhl před dvěma lety z EIA kvůli vlně protestům místních obyvatel i občanských sdružení.

Nový záměr upřednostňuje výstavbu devítijamkového hřiště, cvičné louky a cvičných greenů v okolí stávající klubovny, vycházející z původního projektu z roku 1929. „Vlastní stavbě bude předcházet příprava území spočívající ve vykácení lesních porostů, převážně nepůvodních dřevin vysazených na původní golfové dráhy po uzavření hřiště v roce 1952,“ uvádí Forest Golf Resort Praha v dokumentaci.

Kácení lesa chce firma zahájit už letos na podzim. „Záměr předpokládá odlesnění na ploše 12,87 hektarů, což činí 1,4 procenta z plochy lesního komplexu. Vlastní kácení bude provádět odborná firma v souladu s podmínkami povolení ke kácení, které zajistí investor záměru. Kácení bude realizováno výhradně na pozemcích budoucích drah a cvičné louky s minimalizací pojezdu těžké lesní techniky,“ píše investor v dokumentaci.

Golfový resort v Klánovicích

Golfový resort v KlánovicíchGolfový resort v Klánovicích | archiv

Klubovna s lesní restaurací prošla v roce 2008 rekonstrukcí

Celková plocha staveniště má přesáhnout dvanáct hektarů. Investor zdůrazňuje, že realizaci projektu stále umožňuje územní plán. Pražští zastupitelé loni v červnu odhlasovali, že bude zpracována změna územního plánu znemožňující výstavbu golfového hřiště v Klánovickém lese. Změna má být zařazena na seznam celoměstsky významných změn.

V současné době je část Klánovického lesa v územním plánu určena k rekreaci, může tam tudíž být i golfové hřiště. Změna by tyto pozemky v územním plánu změnila na les. Kvůli golfu se v roce 2009 konalo v Klánovicích referendum, ve kterém se proti výstavbě golfového hřiště v místním lese vyslovilo 80 procent voličů.

Forest Golf Resort Praha obhajuje záměr nedostatkem golfových hřišť v Praze: „Na celém území hlavního města se v současnosti nachází pouze dvě osmnáctijamková hřiště (Černý Most a Zbraslav), tři devítijamková hřiště (Hodkovičky, Hostivař, Motol) a osm dalších tréninkových ploch (driving range) pro zhruba 1,25 milionů obyvatel.