HB Reavis postaví nejvyšší mrakodrap v EU

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Slovenští realitní magnáti Ivan Chrenko a Viliam Pančík postaví v Polsku mrakodrap. Na výšku bude mít přes tři sta metrů.

Ve Varšavě vyroste v režii původem slovenské developerské skupiny HB Reavis dosud největší výšková budova v Evropské unii. Plánovaný mrakodrap z dílny britské architektonické kanceláře Foster & Partners bude mít 310 metrů. O metr tak předčí dosud nejvyšší unijní budovu v Londýně.

Chystaný mrakodrap v polské metropoli bude mít hlavně kancelářské využití. Developer v něm počítá se 115 tisíci metry čtverečními ploch. Pro srovnání: to je více než dvojnásobná velikost pražského Florentina, které je v Česku největší samostatnou administrativní stavbou. HB Reavis nyní shání všechna potřebná razítka.

vizualizace 310metrové budovyvizualizace 310metrové budovy | HB Reavis

Podle polských médií by chtěl stavebník poprvé kopnout do země už v příštím roce. Pozemek získal investor před čtyřmi lety od polských železnic za čtyřicet milionů eur. Do karet projektu hraje fakt, že varšavská radnice označila právě tuto lokalitu za vhodnou pro nejvyšší budovy ve městě.

Prostor pro odvážné stavby se v polské metropoli vytvořil historicky. „Územní plán Varšavy vznikl po téměř úplném zničení města během druhé světové války a mrakodrapy zde tedy podobně jako na Manhattanu v New Yorku mají své místo,“ uvedl Sean Clifton, šéf pražské kanceláře architektonické společnosti Jestico + Whiles. Slovenský HB Reavis je ve Varšavě jedním z největších kancelářských developerů. Skupina staví kanceláře též v Praze, aktivní je rovněž ve výstavbě obchodních center. Podařil se jí také průnik na londýnský developerský trh, který patří mezi nejlukrativnější na světě.

ilustrační fotoilustrační foto | e15