HB Reavis prý kupuje další parcelu v Londýně, vedle sídla Amazonu

Jeden z architektonických návrhů nové budovy na londýnské adrese Holborn Viaduct 65

Jeden z architektonických návrhů nové budovy na londýnské adrese Holborn Viaduct 65 Zdroj: avery-architects.co.uk

Budova Citicape House v Londýně
Jeden z architektonických návrhů komplexu na Holborn Viaduct v Londýně
2
Fotogalerie
Developerská skupina HB Reavis slovenského miliardáře Ivana Chrenka údajně hodlá koupit další pozemek s kancelářským projektem v centru Londýna. Vyjednávání již podle zahraničních médií dospělo do finální fáze. Firma na lukrativním trhu britské metropole staví už dvě budovy, jednu z nich ve stejné lokalitě jako je poptávaná parcela, která leží přímo u finanční čtvrti City.

Projekt, kolem něhož HB Reavis nyní krouží, počítá s moderní administrativní budovou s plochou téměř osm tisíc metrů čtverečních, která nahradí starší objekt Citicape House z roku 1960. Osm pater kanceláří má vyrůst na adrese Holborn Viaduct 65 vedle britské centrály amerického internetového obchodu Amazon, poblíž nádraží Farringdon.

O dojednávaném obchodu informoval web m.propertyweek.com, firma zprávu nepotvrdila, ale ani nepopřela. „V britských médiích se objevily spekulace z trhu, že HB Reavis chystá další akvizici v Londýně. Nicméně naší politikou je nekomentovat transakce před jejich dokončením,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí HB Reavisu Richard Stocks.

Projekt administrativní budovy je součástí širšího developerského plánu, který zahrnuje také výstavbu 246lůžkového hotelu nizozemského řetězce CitizenM. Podle m.propertyweek.com se blízkovýchodní vlastník CHIL rozhodl kancelářskou část projektu nabídnout na trhu letos v květnu.

HB Reavis podle serveru hodlá profitovat z očekávaného oživení čtvrti v souvislosti s výstavbou nové centrály finanční společnosti Goldman Sachs a modernizací nádraží Farringdon. Z něho se od roku 2018 stane významný železniční uzel, protože bude hlavní přestupní stanicí nové páteřní tratě Crossrail a modernizované dráhy Thameslink.

Právě tunel pro Thameslink komplikoval jednání o transakci. Vede totiž pod částí pozemku a HB Reavis prý chtěl ujištění, že projekt neohrozí. Společnost CHIL kvůli tomu žádala záruky od železničního regulátora Network Rail, napsal m.propertyweek.com.

HB Reavis
Mezinárodní skupina HB Reavis původem ze Slovenska sídlí v Lucembursku a působí kromě Slovenska a Británie také v Polsku, Maďarsku, Česku a Turecku. Firma vznikla v roce 1993. Spravuje aktiva za 1,8 miliardy eur. Celková pronajímatelná plocha nemovitostí, které postavila, činí 820 tisíc metrů čtverečních. Další jeden milion metrů čtverečních kanceláří buď staví, nebo plánuje. Zatím posledním projektem v Česku je administrativní budova Metronom Business Center nad stanicí metra Nové Butovice. Ve Varšavě hodlá postavit 310 metrů vysoký mrakodrap, což bude nejvyšší budova v Evropské Unii.

HB Reavis, který má rozsáhlé aktivity i na českém trhu, koupil v Londýně první parcelu s projektem před dvěma lety a momentálně na ní staví kancelářskou budovu 33 Central. Dokončení plánuje na druhou polovinu příštího roku.

Další parcelu s povolením pro 12podlažní administrativní dům získal loni v říjnu. Pozemek na adrese 20 Farringdon Street, kousek od Holborn Viaduct, má platné územní rozhodnutí pro stavbu dvanáctipodlažní budovy s plochou celkem 9300 metrů čtverečních. HB Reavis plánoval demolici starší kancelářské budovy na parcele a dokončení nového projektu na počátek roku 2017.