HB Reavis si jde pro první miliardu z dluhopisů

Metronom

Metronom Zdroj: HB Reavis

Developerská skupina HB Reavis slovenských miliardářů Ivana Chrenka a Viliama Pančíka je v Polsku těsně před vydáním dluhopisů za zhruba 200 milionů zlotých, tedy asi za 1,3 miliardy korun. Výrazný hráč i na českém trhu disponující vlastním kapitálem kolem 22 miliard korun dosud dluhopisy nevydával, první emisí si chce otestovat trh.

„Pokud všechno půjde dobře, tak do konce měsíce budeme mít první emisi dluhopisů skupiny HB Reavis, a to na kapitálovém trhu ve Varšavě. Podobně jako v realitách je i tamní kapitálový trh jedním z nejdynamičtějších v Evropě,“ řekl deníku E15 generální ředitel skupiny Pavel Trenka.

Konečné slovo bude mít poptávka investorů. Tentokrát však spolu s politikou. Polská vláda totiž aktuálně řeší důchodovou reformu, která může omezit chuť penzijních fondů investovat do korporátních dluhopisů. „Takže úspěch naší emise bude mimo jiné záviset na tom, kam se tato reforma posune,“ dodal šéf HB Reavisu.

Pokud se ale polská emise osvědčí, možná už za rok budou nakupovat dluhopisy Chrenkovy firmy také investoři v Praze. „Když to dobře dopadne, tak diskutujeme o tom, že bychom rádi v příštím roce vyzkoušeli i pražský trh,“ poznamenal Trenka. HB Reavis proto už nyní začal v Česku a na Slovensku jednat s potenciálními bankovními manažery emise. V Polsku vydání dluhopisů, o jejichž detailních parametrech Trenka mluvit zatím nemohl, zařídí tamní investiční banka NWAI.

HB Reavis začínala jako slovenská developerská společnost, které však před několika lety už byl domácí trh malý. Proto postupně obsadila celou střední Evropu, v Polsku se dokonce stala dvojkou tamního kancelářského trhu.

Nyní skupina startuje druhou vlnu expanze. Tentokrát má políčeno na Londýn a Istanbul, tedy destinace považované na světovém realitním trhu za jedny z nejlukrativnějších. Jen na akvizici projektů má firma vyčleněno několik miliard korun.
HB Reavis se zaměřuje hlavně na výstavbu kancelářských a obchodních center. Celkově skupina rozvíjí nebo spravuje aktiva za 1,4 miliardy eur (zhruba za 35 miliard korun).