I demontáž může být byznys. PSJ jednu za 35 milionů dokončila v Liverpoolu

PSJ dokončila demontáž haly v Liverpoolu

PSJ dokončila demontáž haly v Liverpoolu Zdroj: PSJ

Stavební společnost PSJ završila zakázku v sedmadvacáté zemi světa. Brány Velké Británie otevřela v centru severozápadní Anglie a rodišti slavných Beatles ve městě Liverpool. PSJ v jeho předměstí Knowsley na zakázku společnosti Kronospan provedla demontáž rozsáhlé výrobní haly za 1,7 milionů eur, ukončila ji letos v říjnu.

„Předmětem naší dodávky na předměstí Liverpoolu byla demontáž skeletu nosné ocelové konstrukce a odstrojení střechy, opláštění a výplní otvorů. Bylo nutné provést pečlivou pasportizaci objektu a jeho uskladnění. Místo opětovné montáže závodu, která by měla proběhnout v roce 2014, ještě nebylo specifikováno. Na akci se podílela třicítka montérů,“ informoval šéf střediska ocelových konstrukcí Jaromír Juránek.

Vstup PSJ na britský trh přinesl i detailní seznámení s mnohými specifiky místního stavebního a pracovního trhu. „S řadou podmínek jsme se ještě pod hlavičkou PSJ nesetkali. Mnohem náročnější a striktnější jsou zejména požadavky na bezpečnost a organizaci práce,“ uvedl Juránek.

Jak dodal, na každé stavbě musí být přítomen bezpečnostní koordinátor, který zastupuje investora a má mnohem větší kompetence, než je tomu zvykem ve střední Evropě. Klade enormní požadavky na bezpečnost práce a nutnost zajistit mnoho dílčích povolení.

Bezpečnost je v Británii prvořadá

Společnost PSJ opustila Liverpool podle Juránka obohacená o řadu poznatků a zkušeností zejména v oblasti bezpečnosti práce, která je ve Velké Británii skutečně prvořadá.

Pozitivní hodnocení má firma i pro spolupráci s místními firmami, které byly najímány na bourací práce a pronájem jeřábů a plošin. „Jen jsme si museli zvyknout na jejich obligátní poněkud pozvolnější přístup k práci,“ s úsměvem podotkl Juránek.

V Anglii byl zopakován model kooperace, který se velmi dobře osvědčil v německých městech Ebersdorf a Magdeburg.

Montéři střediska ocelových konstrukcí PSJ, které je organizačně začleněno do Regionu Morava, tam ve druhé polovině roku 2011 provedli demontáž výrobních hal.

Ty byly následně transportovány k opětovnému sestavení v běloruském městě Smorgoň, kde se nachází výrobní závod dřevozpracující společnosti Kronospan. Ve Smorgoni bude dodávka PSJ završena v závěru letošního roku.