Immofinanz prodala největší nákupní centrum ve Slezsku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: immofinanz

Rakouský developer Immofinanz prodal konsorciu vedenému německou finanční skupinou Allianz nákupní centrum Silesia City Center (SCC) v Katovicích. Transakce dosahuje výše 412 milionů eur, ale čeká ještě na schválení polským úřadem pro hospodářskou soutěž UOKiK. Verdikt se očekává v září.

Šéf Immofinanz Eduard Zehetner oznámil, že polská investice je „jedním z nejúspěšnějších příběhů“ jeho firmy v maloobchodě. SCC obsluhuje ročně 15 milionů zákazníků a toto číslo roste. Obchodní plocha 89 tisíc čtverečních metrů je plně využita 340 obchody.

Prodejem, který byl stvrzen podpisy 27. května, splnil Immofinanz svůj letošní plán prodejů více než z 80 procent. Při vstupu developera na varšavskou burzu před třemi týdny Zehetner uvedl, že prodejem nemovitostí firma vydělá za rok 500 milionů eur, které budou dále investovány.

Největší nákupní centrum ve Slezsku koupila dcera Immofinanz s názvem Immoeast v roce 2006 od kanadsko-maďarského developera TriGranit za 170 milionů eur. Přede dvěma lety bylo SCC rozšířeno o 20 tisíc čtverečních metrů.

Prodejem centra se Immofinanz s polským trhem neloučí. V Lublinu staví nákupní centrum Tarasy Zamkowe s rozpočtem 80 milionů eur, ve Varšavě pak kancelářskou budovu Nimbus za 35 milionů eur. Ve městě Mlawa, 100 kilometrů severně od Varšavy, navíc vzniká první obchodní park budoucího řetězce Stop. Shop.

Tuto značku chce Immofinanz rozvíjet ve městech s 30 až 150 tisíci obyvatel. Tři lokality jsou pro tento účel již zajištěny, dalších pět až šest je v jednání, uvedl Zehetner. „Při pohledu na hlavní oblasti působení Immofinanz vykazuje Polsko vedle Moskvy největší potenciál pro rozvoj kvalitních nákupních center,“ dodal výkonný šéf.