Investice do průmyslových nemovitostí jsou v Česku i celé Evropě rekordní

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: PointPark, PointPark Properties,

Investice do průmyslových a logistických nemovitostí loni v Evropě vzrostly meziročně o 28 procent na 21,1 miliardy eur (576,5 miliardy korun). Roční rekord padl i v Česku, kde se loni do tohoto typu nemovitostí investovalo 750 milionů eur (20,5 miliardy korun), uvedla realitní poradenská společnost JLL.

Pomyslný žebříček zemí vedou Velká Británie a Německo, kde objem investic do průmyslových nemovitostí dosáhl 8,2 a 3,6 miliardy eur (224 a 98 miliard korun). „To znamenalo prolomení dosavadních rekordů ročních investičních objemů. Nové roční rekordy zaznamenala také Česká republika, Polsko či Švýcarsko,“ uvedla JLL.

O čtvrtinu loni narostly transakce s velkými portfolii, jejich objem dosáhl deset miliard eur (273 miliard korun). Téměř polovina z takto zobchodovaných nemovitostí se přitom nachází ve Velké Británii či Německu.

„Rok 2014 byl z pohledu investic do logistických a průmyslových nemovitostí v Evropě skutečně výjimečný. Také region střední a východní Evropy zaznamenal rekordní zájem investorů o tento segment, což jen dokazuje, že se z tohoto regionu stal jeden z hlavních evropských realitních trhů,“ uvedl Dušan Šťastník z JLL.

Čtete také: