Ivana Tykač se vrací do hry o kasárna v Karlíně

kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně

kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně Zdroj: ctk

Pokud vše půjde dobře, může se podnikatelka Ivana Tykač začátkem června znovu přihlásit do tendru na koupi bývalých kasáren Jana Žižky v pražském Karlíně. Tedy do soutěže, kterou už jednou vyhrála, ale nový ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ji krátce po nástupu do funkce v únoru zrušil.

Vyhlášení nového tendru v první polovině června ještě podle mluvčího ministerstva Jana Pejška závisí na tom, zda ministerstvo do té doby dostane dva nové cenové posudky k největšímu prodeji majetku vojáků posledních let. „Budeme rádi, když se do tendru přihlásí i paní Tykač,“ říká nyní mluvčí Pejšek.

Stropnický přitom první soutěž zrušil s odůvodněním, že do ní investorka přihlásila dvě firmy. Každá ovšem nabízela jiný projekt. Mimo jiné šlo o vysokoškolský kampus. Když se však manželka miliardáře Pavla Tykače setkala v březnu se Stropnického náměstkem Jiřím Borovcem, dozvěděla se, že věc se má jinak.

„Zástupci ministerstva potvrdili, že firmy Griva Art a Netal neporušily podmínky výběrového řízení, a tudíž zrušení výběrového řízení nemělo žádnou souvislost s jejich účastí v něm,“ sdělil mediální zástupce podnikatelky Josef Vojta. Obě firmy Ivany Tykač teď zvažují, že se do nové soutěže opět přihlásí.

Kupující musí akceptovat stav objektu

Investorka odmítla i spekulace, že podle podmínek prvního tendru měly být z původní kupní ceny 600 milionů korun škrtnuty až dvě třetiny v neprospěch státu, pokud se ukáže, že například střechy či rozvody kasáren jsou v havarijním stavu.

„Jde o nepravdivou informaci. Soutěžní podmínky jednoznačně zavazovaly kupujícího akceptovat bez výhrad stavební stav kasáren, tedy i případný havarijní stav střechy jde jednoznačně k tíži kupujícího. Podmínky navíc na kupujícího přenášely i povinnost uhradit případné pyrotechnické a ekologické zátěže,“ řekl zástupce Tykačové.

Soutěž z doby Picka

První soutěž vyhlásilo ministerstvo obrany ještě pod vedením nestraníka Vlastimila Picka v listopadu 2013. Minimální kupní cena tehdy byla stanovena na 581 milionů korun. Ivana Tykač nabídla 589 milionů. Po zrušení tendru se ale objevily dohady, že cena historického objektu z 19. století je vyšší. Právě proto teď Stropnický hledá znalce, kteří další dva nové posudky vypracují. Hotové mají být do konce května.

Předchozí posudek přišel úřad na 300 tisíc korun. V podobných řádech se bude pohybovat i nové ocenění. Rezort obrany si původně vyhradil právo kasárna prodat i v případě, kdy se přihlásí jen jeden zájemce. Byli nakonec tři, z nichž dva byly společnosti Ivany Tykač.