Izraelská skupina Daramis investuje přes miliardu do bytů v Hrdlořezech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: b2b projekt

Izraelský kapitál stojící za developerskou skupinou Daramis patrně českému trhu s novými byty věří. Jinak by se nerozhodl pustit do prodeje polovinu z více než tří stovek bytů z projektu v Praze Hrdlořezech. Do celého projektu Daramis investuje kolem 1,5 miliardy korun. V první fázi s úvěrem od Raiffeisenbank.

„Situace na trhu s byty je stabilní, podmínky pro hypoteční financování jsou nejlepší jaké kdy byly,“ řekl deníku E15 generální ředitel Daramisu Yariv Ronen.

Projekt je přitom ukázkou peripetií, které pražský rezidenční trh v posledních letech prodělával. Bytový komplex nazvaný Zelené město původně patřil skupině Lighthouse, kterou vede developer Tamir Winterstein.

První fázi Zeleného města zahájil ještě v době před krizí, ale prodeje nešly tak, jak si stavebník původně představoval. Zahájení druhé fáze se tak stále oddalovalo.

„Část akcionářů z řad fondů už nemohla déle čekat, a tak rozhodla o prodeji druhé fáze projektu,“ uvedl Winterstein.

Daramis byl v roce 2000 založen izraelským byznysmanem Omri Sivorem, dosavadním hlavním akcionářem. Firma od té doby v Česku postavila přes tisíc bytů, investovala také do kancelářských budov.

Do českých médií se podnikatel dostal hlavně kvůli podílu svého otce Davida Sivora na financování prezidentské kampaně současného ministra financí Jana Fischera. Tomu ostatně pomáhal řešit dluhy i Winterstein z Lighthousu, ovšem nakonec prý jen nepeněžně.

Miškovič: Daramis pustí do realit v Praze dvě a půl miliardy korun