Jak vypadá interiér Okamurovy vily? Architekt ukázal snímky netradiční stavby

Vila Tomia Okamury

Vila Tomia Okamury Zdroj: profimedia.cz

Stavba vily na svém počátku v roce 2018
Stavba vily na svém počátku v roce 2018
Stavba vily na svém počátku v roce 2018
Rozestavěná vila Tomia Okamury v roce 2019
Rozestavěná Okamurova vila
14
Fotogalerie

Vzhled pražské vily předsedy SPD Tomia Okamury vyvolává kontroverze přinejmenším od zahájení stavby v roce 2018. Magazín Designboom nyní ukázal i interiéry stavby od architekta Christiana Kereze, které jsou podobně netypické jako exteriér vily.

Břevnovská vila postavená z červených cihel se skládá z několika k sobě přiléhajících různě velkých tubusů různých průměrů a výšek. Vnější tvar se odráží i uvnitř stavby. Všech 39 místností v tubusech má kruhový tvar, další prostory nepravidelných tvarů navzájem tyto věže spojují. Velikosti místností sahají od čtyř do 18 metrů čtverečních, různé jsou i výšky stropů, od poměrně obvyklých 2,35 metru až do 4,9 metru.

Všechny místnosti v každém ze tří bytů jsou mezi sebou průchozí. Záměrem architekta bylo vytvořit dojem labyrintu. „Je to prostor, který se otevírá sám do sebe a vytváří dojem expanze ve skutečně omezených hranicích, které stanovuje přísné geometrické uspořádání. Rozvržení kruhových místností se patro od patra mění,“ cituje Designboom Christiana Kereze.

Prostory mezi jednotlivými tubusy ukrývají výtah, koupelny a toalety a úložné prostory. Tyto meziprostory jsou na rozdíl od kruhových místností vybavené dveřmi.

Rozestavěná vila Tomia Okamury v roce 2019Rozestavěná vila Tomia Okamury v roce 2019|Blesk:Foto : Czech News Center / Rušinová Mária

První návrhy budoucí Okamurovy vily vytvořil venezuelský rodák žijící ve Švýcarsku už v roce 2013. Stavba začala o pět let později a byla dokončena v roce 2021.

Stavba navzdory unikátnímu vzhledu svou hmotou nijak nevybočuje z okolní zástavby, splňuje maximální výšku 12,5 metru danou místními předpisy.